САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност

...
САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност
Коментари Харесай

САЩ са изпратили в Украйна военна помощ за $36 милиарда, готвят и нова за контраофанзивата

Съединени американски щати ще изпратят на Украйна спомагателна военна помощ на стойност към 300 милиона $, в това число голямо количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и муниции, в миг, когато началото на пролетната атака против съветските сили наближава, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети " Хидра-70 " (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неизяснен брой муниции за реактивните системи за залпов огън " ХАЙМАРС ", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, с цел да може по-бързо да доближат до фронта.

Новата пратка идва в миг, когато украински публични представители настояват, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че украинските сили са в " крайната фаза, когато можем да кажем: " Да, всичко е готово ". Украинските публични представители обявиха, че натрупват муниции, с цел да ги складират по продължение на евентуално дългите линии за доставяне.

През последните месеци Съединени американски щати отхвърлят да кажат тъкмо какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, само че последният пакет наподобява на други предходни доставки, показва АП. Той включва камиони, ремаркета, аварийни елементи и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на към 36 милиарда $.

Официални представители настояват, че оръжията и другото съоръжение ще оказват помощ на Украйна да се приготви за прекосяване в нахлуване след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, изключително към град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Русия продължава да концентрира напъните си върху настъпателни интервенции в Източна Украйна, фокусирайки офанзивите си към Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка.

Най-малко 21 души са били убити, а 48 - ранени, при съветски обстрел в Херсонска област, обяви в канала си в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Той разгласява фотоси на жертвите, като добави, че цели на въздушните офанзиви са били железопътна гара, магазин за принадлежности, супермаркет и бензиностанция. Сред ранените пък има и две деца - на 6 и 17 години.

Пригожин: Украинската контраатака към този момент е в ход

Ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин сподели, че съгласно него украинската контраатака към този момент е почнала и по всички фронтове се следи засилена интензивност, съобщи Ройтерс.

В аудио послание, публикувано в " Телеграм " от пресцентъра му, той декларира, че " дейната фаза " на контраофанзивата ще стартира в околните дни.

" Въоръжените сили на Украйна към този момент започнаха своето контранастъпление. Живата мощ и снарядите, с които разполагат, са неограничени ", споделя шефът на " Вагнер ".

Пригожин съобщи, че през последното денонощие бойците от " Вагнер " в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му съветските сили към този момент управляват повърхност от 54 000 кв. м., а " под контрола на съперника остават 2,64 кв. км ".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да удостовери информацията от самостоятелен източник.

Пригожин още веднъж разкритикува съветското министерство на защитата, че пренебрегва настояванията му да усили доставките на муниции за силите му в Бахмут и добави, че ресурсите на бойците от " Вагнер " ще им стигнат единствено за още няколко дни.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР