САЩ ще деблокират 50 млн. барела суров петрол от стратегическия

...
САЩ ще деблокират 50 млн. барела суров петрол от стратегическия
Коментари Харесай

Байдън деблокира 50 млн. барела петрол от стратегическия резерв

САЩ ще деблокират 50 млн. барела недопечен нефт от стратегическия си запас взаимно с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Англия - невиждан съгласуван опит на най-големите консуматори на черно злато в света да охладят цените.

32 млн. барела от американския нефт ще бъдат пуснати през идващите няколко месеца, а 18 млн. барела ще са за ускорено предложение от авансово оторизирана продажба, осведоми в официално изказване Белият дом на 23 ноември. 

Официален представител на администрацията на президента Джо Байдън е споделил на кореспонденти, че барелите с гориво ще стартират да се доставят от средата до края на декември. Американският кабинет е подготвен да предприеме и други, към този момент необявени стъпки, в случай че се наложи.

Новината намали котировките на черното злато: фючърсните договори на вид WTI с доставка през януари паднаха с 1.5% - до 75.61 щ. $ за барел в ранното утро в Ню Йорк, а няколко часа по-късно компенсираха загубата с повече от два $ - до жестоко 77.75 $ за барел. Суровият нефт вид " Брент " с доставка през януари се търгуваше за малко над 81 $ за барел. 

Решението за груповата акция идва след отхвърли на ОПЕК и другари да усилят добива на суровината поради нарасналото търсене и е самобитна дипломатическа победа за Вашингтон и предизвикателство към Рияд, Москва и другите производители от групата.

Това обаче е просто една извоювана борба, само че не и войната и крие много опасности. Официални представители на ОПЕК+ към този момент предизвестиха, че могат да премислят проектите си да усилят личното си произвеждане, които би трябвало да обсъдят на следващото си съвещание на 2 декември.

Случващото се е следващото стълкновение за надзор на световния енергиен пазар. Разногласията заплашват да нарушат петролната геополитика и слагат на карта цената на най-важната международна суровина тъкмо когато политици и централни банкери се борят с най-мощния инфлационен напън за последните повече от 10 години. Напрежението е и следващото доказателство за обтегнатите връзки сред Вашингтон и Рияд, които постоянно са били гръбнакът на връзките на американците с Близкия изток. 

Байдън кандардисва от седмици най-едрите азиатски консуматори да деблокират координирано известни количества нефт от стратегическите си запаси. Този път обаче към нормалните сътрудници е включен и огромният съперник Китай, като диалози по тематиката са били водени и по време на виртуалната среща на стопанина на Белия дом с китайския му сътрудник Си Дзинпин при започване на предходната седмица.

Съвместната акция е най-голямото частно уредено " разтоварване " на стратегически петролни запаси на водещи световни стопански системи. САЩ и сътрудниците им са деблокирали координирано стратегически петролни ресурси и преди. Това се случи през 2011-а след внезапния спад на предлагането вследствие на войната в Либия - една от страните членки на ОПЕК. Тогава обаче реализирането на 60 млн. барела е координирано от Международната енергийна организация. 

Отправената покана за съдействие към Китай пък е невиждано предизвикателство към петролния картел, който въздейства на котировките на суровината повече от пет десетилетия. Китай, който е внасял приблизително по към 10 млн. барела на ден през тази година, се сблъсква с голям вътрешен енергиен дефицит, довел до въвеждането на режим за ползване.  

Пекин не протяга ръка за първи път към стратегическите си ресурси, с цел да смъкна петролните котировки. През септември е бил проведен първия обществен аукцион, на който са препоръчани 7.4 млн. барела - по-малко от девния импорт на страната. Преди търга са били осъществени и частни продажби от запаса. На 18 ноември организация " Ройтерс " огласи  новината, че Китай пуска на пазара известни количества черно злато от стратегическия си запас, с цел да укроти цените на силата и смъкна петролните котировки под 80 $ за барел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР