САЩ се оттеглят за 60 дни от договора с Русия

...
САЩ се оттеглят за 60 дни от договора с Русия
Коментари Харесай

САЩ се оттеглят временно от договора с Русия за ракетите в Европа

САЩ се отдръпват за 60 дни от контракта с Русия за премахването на нуклеарните ракети със междинен и дребен обхват в Европа. Това заяви държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо след края на днешната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Той означи, че това е период, в който Русия може да се върне към осъществяването на контракта от 1987 година. По неговите думи Москва е развивала от началото на века новата ракетна система, която е в нарушаване на контракта и е отричала за това до предходната есен, когато Вашингтон е оповестил наименованието на ракетната система.

Руските ракети са директна опасност за Европа. Проявихме извънредно самообладание Русия да се върне към съглашението. В тези 60 дни няма да разполагаме нови ракети. Руснаците нямаха никакво желание до момента да се съобразят с многократните ни предизвестия, добави Помпейо.

По неговите думи нарушаването на контракта от съветската страна се вписва в други сходни дейности на Москва - в Грузия, Украйна, Сирия, случая със Сергей Скрипал, намесата в избори. Той означи, че Китай, защото е отвън съглашението, се усеща свободен да създава умерено ракети, които заплашват съдружници на Съединени американски щати. Държавният секретар посочи, че до момента без триумф Вашингтон се е опитвал да притегли Китай към сходно съглашение.

Русия има последна опция да се върне към контракта за неразпространение на нуклеарни ракети със междинен и дребен обхват в Европа, само че би трябвало да се подготвим за прекратяването на този контракт. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във връзка решението на Съединени американски щати да се отдръпват за 60 дни от договореността с Москва от 1987 година.

" Съжалявам, че наподобява ще забележим края на контракта, само че не разполагаме с други благоприятни условия за отговор. Нито едно съглашение не може да оцелее, в случай че е спазвано единствено от едната страна. Ако приемем нарушаването на един контракт за неразпространение на оръжия, слагаме под опасност останалите сходни договорености ", уточни генералният секретар.

" Би било голямо оттегляне, в случай че договорът се провали, той бе най-хубавото допустимо решение, всички доста бихме съжалявали. Русия доста добре знае мнението ни, въпросът е дали желае договорът да остане в действие. Ще бъде неточност да разказвам вероятните отговори на НАТО при положение на преустановяване на контракта. Ще вземем премислени, взаимни решения, с цел да осигурим сдържането и защитата. Трябва и отсега нататък да бъдем способни да пазиме съдружниците и мира. Само по този начин можем да предотвратим конфликт, това е смисълът от съществуването на НАТО. Оповестяването на лист с вероятни отговори от наша страна единствено ще породи неустановеност и напрежение ", добави Столтенберг.

" Не желаеме нова Студена война и нова конкуренция във въоръжаването. Ще продължим да търсим разговор. Отношението ни по този въпрос демонстрира единството на алианса ", сподели още той.

" Всяка ракета е рискова, само че това ново съветско въоръжение съставлява особена опасност - ракетите са портативни, могат да доближат европейски градове и да придвижват нуклеарни бойни глави. Прекратяването на контракта ще има отражение върху всички страни от алианса ", разясни Столтенберг.

Русия съобщи, че прецизно съблюдава контракта

" Русия строго съблюдава клаузите на Договора за унищожаване на ракети със междинен и дребен обхват и това е известно на Съединени американски щати, съобщи говорителката на министерството Мария Захарова, представена от ТАСС, разяснявайки изявления на американския държавен секретар Майк Помпейо и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Русия прецизно извършва клаузите на контракта. Това е известно на американската страна ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР