„Child care cliff“ е след дни, тъй като финансирането от Fed изтича. Милиони може да загубят грижите за децата, казват експерти.

...
САЩ се насочват към пропаст в грижите за деца“ с
Коментари Харесай

САЩ се насочват към „пропаст в грижите за деца“ с изтичането на фондовете за спешна помощ при пандемия, които помогнаха на хиляди центрове за грижи за деца да плащат на персонала си, да обновят съоръженията и да помогнат поддържат по-ниски разходи за родителите.

След изтичането на финансирането на 30 септември около 70 000 детски заведения може да бъдат изложени на риск от затваряне, като 3,2 милиона деца ще загубят местата си, според една прогноза.

Финансирането, което скоро изтича, произтича от Закона за американския спасителен план (ARPA), план за стимулиране на стойност 1,9 трилиона долара, подписан от президента Джо Байдън през 2021 г. Почти 40 милиарда долара бяха насочени към индустрията за грижи за деца , подпомагайки сектор, който обикновено получава малка подкрепа от федералното правителство.

напускане за по-високоплатени работни места — проблем, когато много конкурентни работодатели са увеличили заплащането си, за да привлекат нови служители в условията на ограничен пазар на труда. Но някои центрове за грижи за деца също са използвали средствата, за да запазят цените по-ниски за родителите, много от които вече се борят да плащат за грижи, които струват средно $15 000 на година за едно дете, или 53% увеличение от преди десетилетие, според Care .com.

„Ние знаем, че парите проработиха – над 220 000 програми за грижи за деца получиха средства“, каза Джули Кашън, старши сътрудник и директор за икономическата справедливост на жените в The Century Foundation, пред CBS MoneyWatch. „Това беше точно необходимото спасително въже.“

Тя добави: „За първи път федералното правителство похарчи толкова много пари за осигуряване на сектора за грижи за деца. Това ни показа, че когато правим това, това прави огромна разлика."

Но без финансиране Кашен изчислява, че ефектът на вълни ще доведе до затваряне на 70 000 детски центрове, рискувайки да обхване 3,2 милиона деца. Това от своя страна може да повлияе на способността на милиони родители да продължат да работят и в крайна сметка може да им струва 9 милиарда долара пропуснати печалби, каза тя.

„Развален бизнес модел“

В основата на проблема е въпросът за ролята на федералното правителство в подкрепата на грижите за децата, както и дали увеличаването на подкрепата може да помогне на родители, които искат да работят, но трябва да се оттеглят или да намалят часовете си поради цената на ранното детство програми.

Други богати страни харчат около 14 000 долара годишно на дете за грижи за деца, докато САЩ харчат около 500 долара на дете годишно, отбеляза Кашен. Разликата може да се види между САЩ и Дания, където последната държава гарантира грижи за деца на възраст над 6 месеца, като правителството плаща 75% от разходите.

Според Кашенс не е съвпадение, че делът на жените в работната сила в САЩ наскоро достигна рекордни стойности, тенденция, която тя приписва на фондовете на ARPA, подкрепящи центровете за грижи за деца.

„Ако нямаме грижи за деца, не можем непременно да имаме всички, които искат да работят“, отбеляза тя. „Секторът за грижи за деца е по-стабилен сега, отколкото в миналото, и това направи голяма разлика в подкрепата за заетостта на майките.“

Краят на средствата от ARPA „ще ни върне към факта че имахме развален бизнес модел преди пандемията“, отбеляза Сюзън Гейл Пери, главен изпълнителен директор на Child Care Aware of America, национална мрежа от повече от 500 агенции за ресурси и препоръки за грижи за деца.

Пери добави: „Най-голямото нещо, което чувам от фирмите за грижи за деца, е:„ Това финансиране приключва и аз съм в позиция, в която ще трябва да направя труден избор – едно е да се увеличат таксите за семействата. Друго е да се коригират заплатите или обезщетенията надолу."

Увеличаване на таксите

Сред тези програми, които се подготвят за загубата на финансиране, е Greenway Learning Център в Грийнбелт, Мериленд, където директорът Пати Смит каза, че се притеснява, че някои родители може да не са в състояние да платят обучението след края на финансирането.

„Ако финансирането приключи, за съжаление не мисля, че тези родители ще да можем да плащаме нашето обучение. Така че тези деца ще останат без грижи", каза Смит пред CBS News. „Може да се наложи да затворим класните стаи – да се надяваме, че не и центъра като цяло.“

Друг център за грижи за деца, Аманда Каванес от Центъра за ранно обучение на д-р Джери Хам, каза, че финансирането от ARPA е позволило на нейното училище да направи големи надстройки, които отдавна са били чакани, като поставяне на нова противопожарна аларма, както и да осигури повече материали и играчки за класните стаи и учениците.

„Винаги сме се опитвали да обогатим програмата, но това е от нашите собствени джобове, така че разполагането с тези пари беше хубаво, защото разходите за живот се повишиха“, каза тя. „Повишаването на доходите на хората не покрива това.“

Закон за стабилизиране на грижата за децата

Междувременно някои федерални законодатели предложиха ново финансиране за запълване на празнината, когато средствата на ARPA изтекат, чрез стабилизацията на грижите за деца действайте. Представено от сенатор Пати Мъри, демократ от Вашингтон и независим Бърни Сандърс от Върмонт, както и други законодатели, предложението ще осигури 16 милиарда долара задължително финансиране всяка година през следващите пет години.

Някои депутати, подкрепящи законопроекта, казаха, че са били водени от собствения си опит при плащането на грижи за деца.

„Съпругата ми и аз имаме син на 13 месеца“, каза конгресменът Джими Гомес, демократ от Калифорния, който е един от поддръжниците на законопроекта. „Щастливци сме, защото разполагаме с ресурсите – имам добра работа, която помага да я плащам, но е 2600 долара на месец. Това е почти колкото първата ми ипотека на къщата ми.“

To бъдете сигурни, че е малко вероятно подобно предложение, което не е подкрепено от републиканци, да получи достатъчно подкрепа, за да премине в закон, като се има предвид, че Камарата се контролира от Републиканската партия. Но работниците, които се грижат за деца, казват, че техните услуги подкрепят не само семействата, но и икономиката като цяло.

„Не знам как му определяте цена“, каза Каванес. „Тази професия прави всички други професии възможни.“

— С репортаж от Никол Килиън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР