САЩ се готвят да забранят популярното приложениеСъмненията са, че има

...
САЩ се готвят да забранят популярното приложениеСъмненията са, че има
Коментари Харесай

ТикТок на кого пречи

Съединени американски щати се готвят да забранят известното приложение Съмненията са, че има заплаха за персоналните данни на потребителите. От компанията притежател отхвърлят
 

През предходната седмица стана ясно, че Съединени американски щати вършат още една стъпка напред в опит за възбрана на известното приложение ТикТок. Това може да се случи посредством законопроект, подсилен от Белия дом, както и на фона на възходящо съмнение в страните от Западна Европа и Съединени американски щати към обществената мрежа, идваща от Китай, осведоми Франс прес. 
-->
Съветникът по националната сигурност на САЩ  Джейк Съливан съобщи, че " приветства " импортирания законопроект, който, наред с други неща, ще забрани приложения като ТикТок.

Законопроектът, подкрепян както от Републиканската, по този начин и от Демократическата партия, " ще упълномощи държавното управление на Съединените щати да попречи на избрани задгранични управляващи да употребяват софтуерни услуги... по метод, който основава опасности за персоналните данни на американците и за нашата национална сигурност ", разясни Съливан. Много американски народни представители считат, че платформата за къси видеоклипове, която е благосъстоятелност на китайската компания БайтДенс, е опасност за националната сигурност.

От компанията " ТикТок " стачкуваха и обявиха, че имат над 100 000 000 консуматори в Съединените щати. Според тях приложението към този момент е надминало Ютюб, Туитър, Инстаграм и Facebook във връзка с " прекараното време " от пълнолетните американци и в този момент е покрай платформата за филми Нетфликс.

През декември 2022 година щатските организации в Луизиана и Западна Вирджиния не разрешиха потреблението на известната обществена медийна услуга " TikTok " на стопанисвани от държавното управление устройства заради опасения, че Китай може да я употребява за следене на американски жители и цензуриране на наличие, съобщи тогава Ройтерс.

Някои членове на Конгреса тогава  предложиха национална възбрана, която ще последва страни като Индия, които към този момент са забранили потреблението му.

От " TikTok " повториха изказване, в което се споделя, че компанията е " разочарована, че толкоз доста щати се хващат на политическата вълна, с цел да вкарат политики, основани на неоснователни неистини за " ТикТок ", които няма да създадат нищо за напредъка на националната сигурност на Съединените щати ". Американски чиновници и " ТикТок " преговаряха за пакт за национална сигурност, който ще отговори на опасенията по отношение на достъпа на Китай до данни за повече от 100 милиона консуматори на " ТикТок " в Съединени американски щати.

Ситуацията в Европа 

От началото на тази година стана ясно, че ТикТок възнамерява да построи още два центъра за данни в Европа, оповестява Ройтерс. Този ход може да смекчи опасенията по отношение на сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния напън върху компанията. Социалната мрежа към този момент има един построен център за данни в Ирландия, само че в този момент възнамерява да построи най-малко още два. Първият проработи през 2020 година, като инвестицията в него възлизаше на към 420 млн. евро.

От ТикТок се стремят да уверят държавните управления и регулаторите по целия свят, че персоналните данни на потребителите не могат да бъдат налични и наличието им не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или някой различен под въздействието на Пекин.

В края на февруари  компанията регистрира приблизително 125 милиона месечни дейни консуматори в Европейски Съюз сред август 2022 година и януари 2023 година Така попада под по-строгите правила на Европейски Съюз за онлайн наличие, известни като Закона за цифровите услуги (DSA). Средният месечен брой регистрирани консуматори възлиза на 278.6 милиона в Гугъл Maps, 274.6 милиона в Гугъл Play, 332 милиона в Гугъл Search, 74.9 милиона в Shopping и 401.7 милиона в YouTube. През февруари от Meta обявиха, че през последните шест месеца на 2022 година има 255 милиона средномесечно дейни консуматори във Фейсбук в Европейски Съюз и към 250 милиона средномесечно дейни консуматори в Instagram.

На 8 март стана ясно, че 

Чешката работа, наблюдаваща киберсигурността, предизвести за рисковете от потреблението на ТикТок 

присъединявайки се към увеличаващия се брой западни служби, които считат, че приложението на притежаваната от Китай обществена мрежа съставлява опасност за сигурността, съобщи Ройтерс.

Агенция НУКИБ (NUKIB) предложи ТикТок да не се конфигурира на телефони, чиито притежатели имат достъп до основна или друга инфраструктура от огромна значимост. 

" Агенцията е загрижена по отношение на евентуални закани за сигурността, идващи от потребителите на ТикТок, най-вече поради количеството на данните на потребителя, което приложението събира, както и поради метода, по който данните се ръководят, споделя НУКИБ.

" Събирането на толкоз огромно количество данни провокира угриженост заради правната и политическата среда в Китайската национална република (КНР), като се има поради, че БайтДенс (ByteDance), компанията, която създава и управлява ТикТок, попада под юрисдикцията на КНР.

НИКУБ също по този начин предлага политици и чиновници да заобикалят потреблението на ТикТок, и показва, че необятната публика би трябвало да реши дали да употребява приложението, изключително при шерване на наличие.

Тик Ток сподели, че  предупрежденията са неоправдани

" Тези предизвестия се основават на фундаментално неправилно схващане по отношение на собствеността на нашата компания и сигурността на нашите данни ", сподели представител на ТикТок в известие по е-поща.

" Независими специалисти по сигурността непрекъснато откриват, че не събираме повече данни от останалите сходни приложения, постоянно даже и по-малко. Китайската страна не е притежател нито на ТикТок, нито на компанията-майка, като и двете са инкорпорирани отвън Китай ", се споделя още в известието.

" БайтДенс " сподели по-рано, че безпокойствата по отношение на приложението са подтиквани от дезинформация и отхвърли то да се употребява за шпионаж. Пекин неведнъж е отричал да има планове да употребява приложението, с цел да шпионира.

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европа не разрешиха на личния състав си да употребява приложението от телефоните си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР