САЩ са предупредили трети страни да не се опитват да

...
САЩ са предупредили трети страни да не се опитват да
Коментари Харесай

САЩ отправи предупреждение към Хизбула

САЩ са предизвестили трети страни да не се пробват да се намесват в ескалиралия спор сред палестинската войнствена формация Хамас и Израел , разкри държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Предупреждението е отправено по-специално към основаната в Ливан войнствена формация Хизбула, съобщи Блинкен в предаването " Състоянието на съюза " на CNN в неделя. Основната му цел е да подсигурява, че Израел няма да се сблъска с проблеми на други фронтове, изясни първият посланик.

" Е, една от аргументите, заради които президентът Байдън беше доста явен още от първите моменти, че никой другаде не би трябвало да се пробва да се възползва от тази обстановка, е точно да създадем всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че няма да има различен фронт в този спор, в това число Хизбула в Ливан ", съобщи Блинкен.

Държавният секретар призна за обстрела на израелска територия, следен по-рано денем в северната част на страната и приписван на дейностите на Хизбула. Нападенията видимо са спрели след израелските ответни дейности, означи Блинкен.

" Видяхме лимитирано изстрелване на ракети от Ливан към Израел. Засега наподобява, че това е спряло. Израелците реагираха неотложно. И към този момент това е умерено, само че е нещо, което следим доста деликатно ", сподели Блинкен.

Сериозната ескалация през уикенда сред Израел и основаната в Газа Хамас стартира рано в събота, когато бойната формация предприе изненадваща офанзива против Южен Израел. Оперативните служащи пробиха няколко пункта по границата, като прегазиха военни уреди и нападнаха израелски селища.

По време на нападението бяха убити или отвлечени голям брой израелски бойци и цивилни, като към този момент е доказана гибелта на над 600 души по данни на ZAKA - доброволческа група, която обработва човешки остатъци след терористични набези в Израел.

Израел отвърна на удара с масирани въздушни удари по Газа, както и с пренасочване на спомагателни войски в южната част на страната и с приканване на резервисти за в допълнение подсилване на редиците. Страната публично влезе в положение на война в неделя, когато държавното управление се базира на член 40 от главния закон в явна подготовка за сухопътна интервенция в Газа. По-рано " Хизбула " предизвести, че ще влезе в бойните дейности с цялостна мощ, в случай че Израел стартира такава интервенция против палестинския ексклав.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР