САЩ са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на

...
САЩ са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на
Коментари Харесай

Американски хакери ударили Иран

САЩ са направили хакерски атаки против иранските системи за надзор на ракети и шпионската мрежа тази седмица, откакто Техеран смъкна американски разследващ дрон, оповестиха американски медии.

Американският президент Доналд Тръмп подреди в отговор въздушен удар против Иран, само че по-късно го анулира, като сподели, че отговорът няма да бъде " симетричен " и вместо това даде обещание нови наказания за страната.

Но след свалянето на безпилотния аероплан, Тръмп разрешил скрито кибер-командването на Съединени американски щати да извърши ответна хакерска атака против Иран, оповестява Вашингтон поуст, представен от БГНЕС.

Атаката е засегнала компютри, употребявани за надзор на ракети и изстрелване на ракети, съгласно вестника, който цитира източници, осведомени с въпроса.

Yahoo цитира двама някогашни чиновници от разузнаването, които споделят, че цел на Съединени американски щати е била шпионска група, виновна за следенето на кораби в стратегическия Ормузки пролив, където Вашингтон упреква Иран за две последни набези на петролни танкери.

Вашингтон поуст написа още, че хакерските офанзиви, които не предизвикват жертви, са били планувани от седмици и в началото са препоръчани като отговор на офанзивите против танкерите. Служители от Министерството на защитата на Съединени американски щати отхвърлиха да потвърдят информациите.

" Като въпрос на политика и оперативна сигурност, ние не обсъждаме интервенциите в кибер пространството, разузнаването и планирането ", съобщи говорителката на министерството на защитата Хедър Баб.

В събота Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще наложат " огромни " нови наказания против Иран идната седмица.

Тези кибернетични офанзиви не са първият път, когато Съединени американски щати и Иран се изправят един против различен онлайн. Смята се, че вирусът Stuxnet, открит през 2010 година, е бил планиран от Израел и Съединени американски щати, с цел да повреди нуклеарните уреди в Иран.

Смята се, че Техеран е нараснал личните си кибер опциите си в подтекста на напъните на Съединени американски щати да изолират Ислямската република.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР