САЩ са империя на лъжата“, заявиха преди няколко дни от

...
САЩ са империя на лъжата“, заявиха преди няколко дни от
Коментари Харесай

Китай срещу „империята на лъжата“

„ Съединени американски щати са империя на лъжата “, обявиха преди няколко дни от китайското външно министерство. Обвинението не е безпочвено.

Според отчет на Държавния департамент на Съединените американски щати, Пекин налива милиарди долари годишно „ в напъните за манипулиране на информацията “. За да звучат още по-убедително, от Вашингтон настояват, че Китай манипулира международните медии посредством цензура, събиране на данни и скрито придобиване на задгранични новинарски издания. Звучи съвсем като превъзходен сюжет за следващия филм на Холивуд.

Американците непрекъснато живеят в някакъв филм. Винаги те са положителните, а неприятните се сменят – руснаци и араби, към този момент е поизтъркано. Затова към този момент би трябвало да се борят против нов „ зложелател “, а точно китайците.

„ Докладът е подправен “, безапелационни са от китайското Министерство на външните работи. И прецизират: „ Фактите неведнъж са доказвали, че Съединените щати са „ империя на лъжата “.

Кои са едни от най-разпространяваните от американците неистини?

Лъжа №1 – „ Китай е тирания “. – Мине се не мине време и Западният свят прибягва до опорката, че Китай е тирания. Но след това, с цел да „ смекчи “ малко определението, се прави уточнението, че е такава, тъй като ръководството се разграничава. Или просто, тъй като не зависи от Запада.

Лъжа №2 – „ Въздухът в Пекин е толкоз замърсен, че хора едвам дишат, не се вижда синьо небе, нито слънце “. – И международните организации се надпреварват да пускат фотоси, на които хора се движат с маски по улиците, небето е тъмно и цялата конюнктура е сива. В реалност, който е бил в столицата скоро, знае, че това не е по този начин. А тази година слънцето беше толкоз мощно още от края на април, че дърветата и растенията по улиците и в парковете трябваше да се поливат всеки ден, от време на време даже по два пъти. Именно многото дървета и растителност, както и електрическите коли и колела способстват за това въздухът да е чист.

Лъжа №3 – „ Хората нямат права. “ – От „ неналичието “ на права от ден на ден младежи имат висше обучение, опция да пътуват в чужбина и така нататък

Лъжа №4 – „ Хората са небогати. “ – Управляващите в действителност са съумели да изкоренят крайната беднотия. Нещо, с което никоя друга страна по света не може да се похвали. А в проекта за идващите 5 години е заложено още милиони хора да станат част от междинната класа.

Лъжа №5 – „ Отвличат и убиват чужденци “. – Тук малко „ съставителите “ на тази вест очевидно си показват Хаити или друга рискова страна. В Китай това няма по какъв начин да се случи, тъй като има камери и полиция на всички места. Първото нещо, което прави усещане на новопристигналия в страната (след синьото небе и слънцето) е възприятието за сигурност. Човек може да се разхожда умерено в три часа сутринта, без да се тормози, че някой може да го нападне, обере, какво остава да го отвлече...

Лъжа №6 – „ Китай се готви да нападне Тайван “. – Донякъде сюжетът се повтаря с Русия. Преди публично да стартира войната в Украйна, западните медии всеки ден твърдяха, че Москва ще нападне Киев. С което провокираха президента Путин. Засега няма заплаха същото да се случи с Китай. Културата е напълно друга, хората са по-търпеливи и не се поддават толкоз елементарно на операции. „ Ние няма първи да нападнем “, настояват локални политици. „ Но, в случай че някой се намеси във вътрешната ни политика, тъй като по конституция Тайван е част от Китай, тогава ще отвърнем на удара “.

Торбата с неистини, измисляни от Съединени американски щати е бездънна. Всеки ден се появява нещо ново. Понякога даже се пускат и видеа в интернет. Като това от края на февруари, където „ вали дъжд от червеи в Пекин “. Клип, обиколил целия свят, на който значително хора са повярвали. А токова нещо даже не се е случвало.

В какъв миг излиза отчетът? Той се появява на фона на опитите на Китай, от последните няколко години, да усили световното си наличие. Пекин се пробва да се бори с отрицателните облици, които се тиражират и оставят неправилна визия у доста хора по света. Нима има нещо неприятно в това? Една страна прави всичко допустимо да разчупи стандартите, които съществуват за нея. Оказва се, че е неприятно, тъй като пречи на нечии ползи.

Никой не може да отхвърли, че Китай може да послужи за образец за бърз стопански напредък, разчитайки на личните си старания. Без да моли някого за помощ, без да се подмазва. А това не се харесва, изключително на тези, които се считат за „ господари на света “. И тук се получава конфликтът. Защото при липса на „ доказателства “ или каквито и да е причини, най-лесно е да се атакува. Ако някой е толкоз сигурен в себе си, в никакъв случай не би позволил сходно нещо. Напротив, противниците на терен „ ще си покажат силите “. Самият факт, че обществено афишираш неистини, към този момент те прави по-слаб.

В какво в действителност „ налива милиарди долари “ Китай? През последните години, а и по време на Двете сесии при започване на март тази година, Китайската комунистическа партия утвърди решението да се влага в разнообразни културни, образователни и работни обмени. По този метод повече чужденци ще имат опцията да посетят страната и да се допрян до културата, всекидневието и да видят с очите си, че страната не е едно голямо оризово поле, където хора със сламени шапки работят от заран до вечер. Една от многото мъдри китайски поговорки гласи, че „ Когато видиш, тогава ще повярваш “.

Това прави Пекин – кани хора от целия свят и ги оставя сами да се уверят, че това, което написа в западните медии в по-голямата си част, а от време на време напълно – е една огромна небивалица. Една огромна неистина. Защото в множеството случаи, „ публицистите “, които пишат дадена вест са платени, не са били на място, с цел да потвърдят достоверността на написаното.

Една от най-хубавите стратегии е точно за публицистите, проведена от Китайския интернационален пресцентър (CICCP). Тя съществува от девет години и даже по време на КОВИД-пандемията се е провеждала, въпреки и онлайн. В нея вземат участие кореспонденти от Азия, Африка, Латинска Америка, Карибите, а от началото на 2023 година и от Източна и Централна Европа.

„ В началото бяхме доста обезпокоени по какъв начин ще се одобри поканата ни “, споделя една от организаторките. „ Не бяхме сигурни дали някой ще се отзове, само че взехме решение да опитаме. “ Резултатът – от множеството балкански страни имаше представители, а от Централна Европа – единствено от Чехия и Унгария. Но точно по този начин се стартира. Постепенно, когато повече публицисти имат опцията да вземат участие в тази или сходна стратегия и да отидат на място, ще се уверят, че Съединени американски щати са една „ империя на лъжите “. Защото, когато си там, няма по какъв начин да пишеш нещо, което не е по този начин. Защото се ползва и снимков материал. Защото съществуват обществените мрежи.

От Държавния департамент на Щатите могат да изнасят каквито си желаят отчети, само че Китай ще успее да опровергае лъжите. Приятелите на Поднебесната империя се усилват с всеки минал ден. Правопропорционално на враговете на Съединени американски щати.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР