САЩ са доставили над една трета от продадените по света

...
САЩ са доставили над една трета от продадените по света
Коментари Харесай

САЩ остават оръжеен търговец №1 в света

САЩ са доставили над една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години и са затвърдили водещата си позиция като максимален продавач на оръжие в света, демонстрира отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ).

Глобалните продажби на оръжие са нарастнали с близо 8 на 100 в интервала от 2014 до 2018 година спрямо предходните пет години. Съединени американски щати са доставили 36 на 100 от тях, спрямо 30 на 100 за предходните пет години, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-малко 98 страни са закупили оръжие от Съединени американски щати, което е повече от всеки различен снабдител, отбелязва СИПРИ. Малко над половината от доставените от Вашингтон оръжия са били закупени от страни от Близкия изток. Саудитска Арабия е закупила 22 на 100 от продадените от Съединени американски щати оръжия, което я прави най-важната им единична клиентка. Общо Рияд е внесъл 12 на 100 от международните продажби на оръжие, като с изключение на от Съединени американски щати е закупувал оръжия от Франция и Англия.

Износът за Близкия изток е повишен близо два пъти за последните пет години спрямо предходния интервал. Други значими районни купувачи са Египет, Обединените арабски емирства и Ирак.

Русия е вторият максимален експортьор на оръжие, като е доставила една пета от продадените по света оръжия на общо 48 страни. Половината от съветските оръжия са били продадени на Индия, Китай и Виетнам. Руският експорт на оръжие обаче е понижен със 17 на 100 спрямо интервала 2009-2013 година

След Съединени американски щати и Русия се подреждат Франция, Германия и Китай, които общо държат над 75 на 100 от доставките. Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир са закупили общо една трета от продадените по света оръжия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР