САЩ са "притеснени и дълбоко разочаровани" от европейския план за

...
САЩ са "притеснени и дълбоко разочаровани" от европейския план за
Коментари Харесай

САЩ са "притеснени и дълбоко разочаровани" от европейския план за заобикаляне санкциите срещу Иран

САЩ са "притеснени и надълбоко разочаровани" от европейския проект за заобикаляне глобите против Иран
Държавният секретар на Съединените американски щати Майкъл Помпео във вторник осъди проекта на Европейския съюз за заобикаляне на американските финансови наказания против Иран, предава Агенция Франс Прес.

В тирада по време на конференция, проведена в Ню Йорк от неправителствената организация "Обединени против нуклеарен Иран" (United Against Nuclear Iran), Помпео съобщи, че е "притеснен и надълбоко разочарован" от изказването в понеделник на страните, които не престават да поддържат Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД).

"Това е едно от допустимо най-контрапродуктивните за районния мир и сигурност действия", означи Помпео и упрекна Европейския съюз, че по този метод "циментира водещата позиция на Иран като страна спонсор на тероризма".

"Представям си по какъв начин корумпираните аятоласи и Ислямският революционен гвардейски корпус са се забавлявали тази сутрин", добави Помпео по време на тирада, прекъсвана на няколко пъти от стачкуващи против политиката на Съединени американски щати към Иран.

Външният министър на Европейски Съюз Фредерика Могерини късно в понеделник разгласи, че съгласно инспектори от Организация на обединените нации Иран съблюдава СВПД и че съглашението е от изгода за интернационалната общност.

Тя разгласи, че Евросъюзът създава правни рамки и различни способи за финансови разплащания, които ще разрешат на фирмите да продължат да купуват петрол и да развиват бизнес с Иран, макар американските наказания.

БГНЕС напомня, че през май 2018 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон напуща Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) — съглашение, контрактувано по време на предшественика му Барак Обама, което планува ограничавания за създаването от Техеран на нуклеарни технологии против анулация на съществуващите наказания, наложени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и тези въведени едностранно от Съединени американски щати и Европейския съюз. В началото на юни шефът на отдела за политическо обмисляне на Държавния департамент на Брайън Хук разгласи, че Съединените щати имат намерение да сведат "до нула" приходите на Иран от продажбата на петрол благодарение на пакет наказания, който ще влезе в действие на 4 ноември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР