САЩ потвърдиха вчера, че ще блокират участието на Турция в

...
САЩ потвърдиха вчера, че ще блокират участието на Турция в
Коментари Харесай

САЩ изключиха Турция от програмата за изтребители F-35

САЩ потвърдиха през вчерашния ден, че ще блокират присъединяване на Турция в програмата за бойни самолети F-35 поради решението й да купи съветски ракетни системи С-400, които могат да послужат за откриване на американски софтуерни секрети, съобщи Франс прес.

" За страдание, решението на Турция да придобие съветски системи за противовъздушна защита С-400 прави невероятно нейно продължаващо присъединяване в програмата F-35 ", се споделя в изказване на Белия дом.

" Програмата F-35 не може да съществува взаимно с съветска платформа за събиране на разследващи данни, които ще се употребяват, с цел да се разкрият най-новите достижения на програмата ", се добавя в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че пазаруването на съветските системи от Турция ще има отрицателно влияние върху оперативната съгласуемост и взаимната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче уточни, че връзките със съдружника Турция са " многопластови " и съдействието ще продължи, " без да се не помнят рестриктивните мерки, налагащи се от наличието на системата С-400 ".

" Съединени американски щати към момента придават огромна стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съдружници в НАТО, тази връзка има няколко съставния елемент и не се лимитира с F-35 ", сподели говорителката на Белия дом.

Изявлението обяснява позицията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да взе участие в програмата, за която Анкара създава съставни елементи, и дали може да купи самолети от този модел, показва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция период до 31 юли да се откаже от съветските системи и беше споделил, че в случай че това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за произвеждане на самолетите по технологията стелт F-35. Турция вземат участие в програмата от нейното начало, напомня Франс прес. Турски компании доставят в този момент 937 разнообразни съставния елемент за този аероплан, от които 400 са създавани само от тези компании. Очаква се в сходство с американското решение тези компании да не получават повече контракт за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на компании от други страни, осведоми Българска телеграфна агенция.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, само че през вчерашния ден Доналд Тръмп напомни, че доставката на първите детайли на С-400 де факто значи възбрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче въпреки всичко посочи, че има положителни връзки с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват към 9 милиарда $, разясни заместник-министърката на защитата на Съединени американски щати Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото поръчителство, съобщи ТАСС. За да се премине към подмяна на доставката на съставените елементи, които в този момент са били създавани в Турция, ще бъдат изхарчени 500-600 милиона $, добави тя.

Лорд удостовери, че е почнал развой по премахване на Турция от програмата за самолетите F-35 и добави, че всички турски водачи, учащи се по нея, а също и инструкторите, които в този момент се намират в Съединени американски щати, са длъжни да изоставен страната.

Лорд сподели, че турското изваждане от програмата ще завърши до март 2020 година, съобщи ДПА. Заместник-министърката не разяснява дали Турция би могла да се върне в програмата, в случай че се откаже от съветските ракетни системи.

Заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък сподели, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на съветските системи С-400 би трябвало да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на Съединени американски щати, съобщи ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР