САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на

...
САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на
Коментари Харесай

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

САЩ публично откриха посолството си в Йерусалим . Така президентът на Щатите Доналд Тръмп извърши обещанието си да признае свещения град за столица на Израел , осведомят " Ройтерс " и други международни организации.

" Днес ние откриваме посолството на Съединени американски щати в Йерусалим, Израел ", разгласи посланикът на Съединените щати в еврейската страна Дейвид Фридман при започване на формалната гала, на която вземат участие водачите на Израел и високопоставени представители на Съединени американски щати.

В същото време повече от 40 палестинци са убити при пукотевица на въоръжените сили на Израел на границата с Газа.

През декември 2017 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп взе противоречиво решение да разгласи Йерусалим за столица на Израел. Решението разгневи палестинците, които оповестиха, че Съединени американски щати не могат повече да заемат ролята на почтен медиатор в мирния развой с еврейската страна.

Палестинците упорстват Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им страна.

 Снимка 356421
Източник:

Посолството в началото ще се обитава в постройката на консулството в квартала " Арнона ".

По време на формалното разкриване на посолството беше пуснат видеозапис с обръщение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

 Снимка 356396
Източник:


Сортирай

преди 4 минути

Говорителят на президента на Палестина Махмуд Абас съобщи, че откриването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим ще докара до неустойчивост в района , осведоми „ Ройтерс ”. Говорителят повтори, че Вашингтон не може повече да играе ролята на медиатор в близкоизточния кротичък развой.

С тази стъпка администрацията на Съединени американски щати анулира ролята си в мирния развой и обиди света, палестинския народ, арабските и мюсюлманските страни, и сътвори неустойчивост, разясни представителят.

преди 8 минути
41 палестинци са убити и 2238 са ранени
41 палестинци са убити и 2238 са ранени.

преди 11 минути
2238 души са ранени
2238 души са ранени при конфликтите на границата на Израел с Газа.

преди 13 минути

מהומות השגרירות | ח "כ ג'מאל זחאלקה בעימות עם שוטרים במהלך הפגנה נגד העברת השגרירות בירושלים @samiaah10 pic.twitter.com/N0NfErJMIo
— חדשות עשר (@news10) May 14, 2018

преди 13 минути

Израелската полиция заяви, че е арестувала 14 души , които стачкуват до новото посолство на Съединени американски щати в Йерусалим. Някои от стачкуващите, съгласно управляващите, са скандирали „ Аллах е популярен ”.

преди 15 минути

Белият дом разгласи, че признаването на Йерусалим за столица на Израел „ не значи, че Съединени американски щати са заели позиция за финалния статут на договарянията ”. Според администрацията с това решение се извършва заричане на Тръмп, което е „ просто признание на действителността ”.

От брифинга на Белия дом стана ясно, че са отделили 400 000 $ за преобразяване на постройката на консулството в посолство.

Последно обновяване в 18:19 ч. на 14.05

преди 21 минути

Quite the disconnect. pic.twitter.com/1Ea0bMfF7v
— Andrew Beatty (@AndrewBeatty) May 14, 2018

преди 33 минути
Европейски Съюз и Франция приканиха Израел да се въздържа
Шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани за „ оптимално възпиране ” след кръвопролитията по границата на Израел с Газа.

Според нея Израел би трябвало да почита правото на кротичък митинг и правилото на пропорция при потреблението на мощ.

Бившият външен министър на Италия прикани двете страни да се върнат към договаряния.

Франция също прикани Израел да се въздържа. Париж е безапелационен, че решението на Съединени американски щати за посолството в Йерусалим е в нарушаване на интернационалното право и резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

преди 44 минути

Египет осъди нападателните дейности на Израел по палестински цивилни в Газа.

преди 45 минути

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф назова откриването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим „ ден на огромен срам ”.

Израелският режим невъзмутимо избива безчет палестинци, до момента в който те стачкуват в най-големия открит затвор в света. Междувременно Тръмп и неговите арабски колаборационисти честват преместването на противозаконното американско посолство, с цел да отклонят вниманието, означи той.

Последно обновяване в 18:21 ч. на 14.05

преди 49 минути
Нетаняху: Нямаме по-добри другари от Съединени американски щати
Господин президент, вие сътворихте история , разгласи в посланието си министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху, имайки поради Доналд Тръмп.

Нямаме по-добри другари ” от Съединени американски щати , акцентира той.

Какъв прочут ден, запомнете този миг. Това е история. Президентът Тръмп, посредством признание на историята, вие сътворихте история. Всички ние сме надълбоко признателни, сподели той.

Според него това е „ огромен ден за мир ”.

„ Каква разлика, каква разлика. Ние сме в Йерусалим и ние сме тук, с цел да останем ”, добави министър председателят на Израел.

По думите на Нетаняху това е още един „ исторически ден в живота на този град ”.

Той благодари на Тръмп за куража да извърши обещанието си.

„ Нашите смели бойци пазят границите на Израел, до момента в който ние приказваме през днешния ден ”, сподели Нетаняху и похвали въоръжените сили и Мосад.

преди 1 час

Полицията е влезнала в конфликти с стачкуващи до посолството . Няколко души са арестувани. В демонстрацията вземат участие към 200 души, най-вече палестинци и израелски леви деятели. Полицията е иззела палестински флагове.

преди 1 час

Военновъздушни сили на Израел нанесе въздушни удари по позиции на Хамас в северната част на Ивицата Газа.

От армията разясняват, че ударите са в отговор на терористични дейности на Хамас по границата.

Говорител на армията заяви, че броят на протестиращите по границата е „ невиждан ”.

Последно обновяване в 17:10 ч. на 14.05

преди 1 час

Джаред Къшнър, шурей на Тръмп и старши консултант, сподели на церемонията, че „ т ези, които предизвикат принуждение, са част от казуса и не са част от решението " .

„ Йерусалим би трябвало да остане град, който събира хора от всички вярвания ”, съобщи той и добави, че истината най-сетне е приета: „ Йерусалим е столица на Израел ”. По думите му с решението да се реалокира посолството „ ние показвахме на света още един път, че на Съединени американски щати може да се има вяра ”.

преди 1 час



преди 1 час



преди 1 час

Президентът на Израел Реувен Ривлин благодари на Тръмп за изпълненото предизборно заричане.

Той означи, че Йерусалим е столица на израелския народ 3 000 години.

Йерусалим е „ микрокосмос на нашите благоприятни условия, на евреи и араби да живеят взаимно ”, разясни той и добави, че всички претенденти за президент на Съединени американски щати са обещавали да реалокират посолството, само че никой не го е сторил до този миг.

„ Най-накрая ние имаме водач, който даде обещание това и извърши обещанието си ”, отсече Ривлин.

преди 1 час

Иванка Тръмп и финансовият министър на Съединени американски щати Стив Мнучин публично откриха гравирана табела на американското посолство в Йерусалим.

Последно обновяване в 17:07 ч. на 14.05

преди 1 час

Заместникът на държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан съобщи, че „ неоспоримо Йерусалим е столица на Израел ”. Според него тази стъпка е прогрес към мир в този град, този район и в целия свят.

Преместването на посолството е „ превъзходен респект към мира ”, посочи той, цитирайки Тръмп.

преди 1 час
Доналд Тръмп
Във видеопослание президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че решението за преместването на посолството се „ чакаше от дълго време ”.

" Израел е суверенна страна, тя има право като всяка суверенна страна да има столица ”, означи президентът. Американският водач акцентира, че Вашингтон към момента желае кротичък контракт сред Израел и палестинците.

Според него посолството на Съединени американски щати се отваря „ доста, доста години преди запланувания график ”, само че в този момент към този момент е „ факт ”.

Съединени американски щати остават изцяло ангажирани за реализиране на съглашение за дълготраен мир , разгласи Тръмп и акцентира, че Вашингтон поддържа статуквото на Храмовия рид.

„ Този град и цялата нация са доказателство за несломимия дух на еврейския народ ”, сподели още президентът на Съединени американски щати и прикани за мир.

преди 1 час
45 палестинци са убити
Броят на починалите палестинци при безредиците на границата на Газа с Израел доближи 45 души , а повече от 500 са ранени, заяви локалното здравно министерство.

преди 1 час

Присъстващите на събитието скандираха „ Тръмп, Тръмп ”.

“Trump, Trump ” chants #USEmbassyJerusalem pic.twitter.com/YGYkaCaDXy
— Jacob Kornbluh (@jacobkornbluh) May 14, 2018

преди 1 час
Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман
Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман похвали „ визията и моралната непорочност ” на президента Доналд Тръмп с решението да реалокира посолството. Фридман откри церемонията, приветстван от присъстващите.

Той акцентира, че Вашингтон първи е признал Израел за страна преди 70 година

„ Отново Съединени американски щати водят по пътя ” с преместването на посолството, означи той.

Ходът е в следствие, съгласно него, на „ визията, куража и моралната чистотата ” на Тръмп, на който ние изискуем „ голям и безконечен дълг на признателност ”.

Днес ние спазихме обещанието си ”, добави той.

Последно обновяване в 16:37 ч. на 14.05

преди 1 час

Турция атакува Съединени американски щати, заявявайки, че Вашингтон споделя отговорността на Израел за „ клането ” по границата с Газа.

„ Администрацията на Съединени американски щати е виновна като израелското държавно управление за това кръвопролитие ”, акцентира вицепремиерът Бекир Боздаг в „ Туитър ”. Според него случаите са в резултат на „ несправедливи и противозаконни решения ” на Съединени американски щати.

преди 1 час
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание, с цел да разиска продължаващото принуждение на границата на Газа с Израел , където са убити десетки палестинци.

Срещата ще се организира довечера или на следващия ден сутринта.

Израелският дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон чака срещата бъде „ извънредно тежка ”.

преди 1 час



преди 1 час
Кръвопролития на границата на Газа с Израел
До момента са убити 37 палестинци са били убити. Над 1600 са ранени при пукотевица от страна на бойци на Израел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР