САЩ обмисля да преразгледа позицията си спрямо йеменските бунтовници хути

...
САЩ обмисля да преразгледа позицията си спрямо йеменските бунтовници хути
Коментари Харесай

САЩ втвърдяват позицията си спрямо йеменските хуси след атаката срещу търговски кораб в Червено море

САЩ обмисля да преразгледа позицията си по отношение на йеменските бунтовници хути и да ги включи още веднъж в листата като световна терористична организация, откакто шиитската група залови търговски транспортен съд в Червено море, един от най-важните й морски пътища на планетата. Това се споделя в изказване на представителя на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби, който разказа действието като " пиратство на кораби в интернационалните води " и упрекна хусите, че в този момент се насочват към цивилни, оповестява. Освен това Кърби изиска незабавното освобождение на екипажа и упрекна Иран в съучастничество в сходни офанзиви. Иран от своя страна отхвърля да е забъркан в случая.

Администрацията на президента Джо Байдън публично отстрани хусите от листата на „ задграничните терористични организации “ през 2021 година, отменяйки по-ранно решение на някогашния президент Доналд Тръмп, което провокира остра реакция от страна на Организация на обединените нации и редица интернационалните организации, тъй като попречва работата на задачата за филантропична помощ в разкъсвания от революция Йемен.

Корабът Galaxy Leader е отведен до пристанище в Йемен и 25-те членове на екипажа от разнообразни националности - само че нито един израелец - са в положително здраве, както беше оповестено от хусите, които управляват по-голямата част от Северен Йемен и столицата Сана и те са част от по този начин наречената „ ос на съпротивата “, мрежа от въоръжени организации в Близкия изток, подкрепяни от Иран и враждебни към Съединени американски щати и Израел.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР