САЩ ни продават бойни машини на пехотата Stryker на три

...
САЩ ни продават бойни машини на пехотата Stryker на три
Коментари Харесай

Защо бойните машини Страйкър са по-скъпи от очакваното

САЩ ни продават бойни машини на пехотата Stryker на три пъти по високи цени, разгласи през седмицата някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов. Това, несъмнено, не дава отговор на действителността и е мощно пресилено.

Изказването на ексминистъра пристигна дни преди държавното управление незабавно (и не изключително прозрачно) да гласоподава в сряда първия финансов транш по плана за бойните машини, който би трябвало да е в размер на към 480 млн. лева Решението е значимо, защото по американското законодателство осъществяването на контракта стартира не от утвърждението му от двете страни, а от постъпването на първата вноска по него. Също по този начин валидността на щатската оферта за бойните машини изтича на 15 декември и на доктрина може да има процедурен проблем, в случай че президентът Радев в последния миг наложи несъгласие върху закона за ратификация на контракта и го върне за ново разглеждане в Народното събрание.

Факт е въпреки всичко, че има съществено разминаване сред първичната планирана стойност на плана за рационализация на българските сухопътни войски, разказана в първичната преписка със Съединени американски щати от края на януари тази година и действителната оферта, разгласява на уеб страницата си американската Агенция за съдействие в региона на защитата и сигурността (DSCA) при започване на септември.
От къде идва разликата
Причината за всичко това обаче е не е, че Вашингтон изненадващо е решил да вдигне цените, а че българското министерство на защитата и сухопътните войски са поискали промени в параметрите на договорката и придобиване на спомагателни бойни качества, които подвигат цената на плана с близо 300 млн. $. Още 166 млн. би трябвало да бъдат изхарчени за артилерийско и стрелково въоръжение и за противотанкови ракети Javelin, като този разход ще бъде завършен в два следващи контракта със Съединени американски щати.
Реклама
Иначе въз основата на първичното искане за информация от американското военно министерство са изпратили ориентировъчна оферта на стойност към 970 млн. $ или към 1.75 милиарда лева Срещу тази сума българската войска е можела да получи 183 бойни и профилирани машини Stryker, както и още 12 спомагателни машини и съоръжение. На процедура това е под цената на двете компании-финалисти в тръжната процедура за рационализация на сухопътните войски - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) с Piranha 5 и финландската Patria с AMV. Предложенията на двете оръжейни корпорации надскочиха сумата от 2 милиарда лева (при бюджет от 1.46 милиарда лева.) и то за 150 бойни машини.

Оказва се обаче, че в писмото за първична оферта до Съединени американски щати не е било включено искане за индустриално съдействие т.е. за осъществяване на част от дейностите по асемблирането на Stryker-ите в България, както за консолидиране на бойна система за командване и ръководство (т.нар. Battle Management System или BMS). Такива са добавени в идващото писмо за обвързваща оферта, изпратено напролет. Българската страна е поискала също по този начин прибавянето на подсилена балистична отбрана за всичките 183 броя Stryker, защото в началото е било планувано те да имат единствено спомагателна решетъчна ризница (т.нар. SLAT Armor), предпазващ от обстрел с РПГ и други кумулативни муниции.

Генералите ни са поискали също по този начин да се промени системата за изстрелване на противотанковите ракети Javelin, тъй че те да се презареждат без излизане от машината. На разследващите Stryker-и пък ще бъде конфигуриран друг купол с по-късо 30-мм оръдие. Към тях също по този начин би трябвало да бъде добавена връзка за обмяна на данни в действително време с новите изтребители F-16 и въздушни дронове, тъй че да може да се реализира мигновено целеуказване. Бронираните евакуационни машини пък ще бъдат снабдени със същото здравно съоръжение, което се употребява от армията на Съединени американски щати.

Всички тези екстри, поискани от българското военно министерство и генералите обаче ще вдигнат цената на плана с най-малко 300 млн. $ или над 540 млн. лева Най-скъпо ще излезе прехвърлянето на технологии или така наречен индустриално съдействие. По груби сметки всички действия към асемблирането на Stryker-ите във военно-ремонтния ни холдинг ТЕРЕМ ще оскъпи плана с най-малко 70 млн. $.
Реклама Кое какъв брой коства
Всъщност точно това евентуално е най-големия риск към модернизационната стратегия за сухопътни войски - дали морално остарелият и съвсем останал без дипломиран личен състав боен цех в ТЕРЕМ " Хан Крум " в Търговище ще съумее да усвои технологията за асемблиране на щатските бойни машини и дали това може да стане задоволително бързо, тъй че първите бройки фактически да бъдат подготвени през третото тримесечие на 2025 година, както беше дадено. Отделно стои въпросът дали държавният военно-ремонтен холдинг ще успее да се възползва дейно от това индустриално съдействие, тъй че да откри още клиенти оттатък рутинното обслужване на бъдещите Stryker-и на българските сухопътни войски.

Следващи като цена са спомагателните брони за Stryker-ите и информационно-комуникационното съоръжение - всяко от тях ще оскъпи плана с по към 50 млн. $. По към 30 млн. $ от горната страна ще костват надлежно оборудването за разследващите машини, интеграцията на новите куполи за тях, както 30-милиметровите оръдия Bushmaster XM813 за 90-те ударни бойни машини Stryker Dragoon. Повишаване на цената с по няколко милиона $ ще има и по линия на други по-специфични действия.

На финала от българското министерство на защитата акцентират, че цялото това оскъпяване обезпечава комплексност на офертата, като машините се оферират на правилото " Total Package Approach " т.е. се обезпечават качества за изцяло създаване на механизирана бригада, а не просто продажба на съоръжение, което след това ще би трябвало да се доокомплектова, с цел да може бойното формирование в действителност да се употребява. От военното ведомство прибавят, че по този метод в бъдеще при потребност ще могат да се купуват и други разновидности на машините Stryker - да вземем за пример за противовъздушна защита (M-SHORAD, IM-SHORAD), за радиоелектронна война, минохвъргачни системи и така нататък В бъдеще генералите се надяват да могат да получават еднотипни или сходни бойни машини от остатъците на сухопътните войски на Съединени американски щати за съоръжение и на другите пехотни бригади на българската войска.
Свързани публикации Войната | Президентът отново спъва военната помощ за Украйна с манипулативни тези 4 декември 2023, 13:23 Военните отново се разбързаха със договорката за бойните машини " Страйкър " 2 ноември 2023, 17:00 Бойни машини Stryker за 2.2 милиарда лева е договорило военното министерство със Съединени американски щати 26 септември 2023, 12:09 Преговорите със Съединени американски щати за бронирани бойни машини Stryker стартират до дни 4 септември 2023, 13:09 Заводът на IAG за бронирани машини в Бургас ще е подготвен след година 20 февруари 2023, 09:47 Покрай войната армията ни изиска нова " натовска " артилерия 21 декември 2022, 15:49 Мегатъргът за бойните машини на пехотата потегля изначало 20 октомври 2022, 13:04 Защо Италия укрепва защитата на България 18 октомври 2022, 14:57 Механизираната пехота се завръща 18 юни 2022, 12:50 Армията незабавно се ориентира към защита на Черноморието 29 март 2022, 17:19 Армията очевидно ще се пазари със Съединени американски щати за оръжие 19 февруари 2022, 12:15 В българския " натовски " батальон евентуално ще има и американци 8 февруари 2022, 16:22 На вятъра ли отиват милионите за защита 7 юли 2021, 11:11 Каракачанов разпорежда план за близо 1.5 милиарда лева на държавната " Терем " 15 февруари 2021, 16:33 " Автомагистрали " -те на Каракачанов 11 февруари 2021, 17:52 И двете предложения за натовски бойни машини са доста над 1.46 милиарда лева 2 октомври 2020, 17:40 Кой с кого ще играе за новите бронирани машини на армията 16 декември 2019, 18:36 Войска с прекършен гръбнак 22 ноември 2019, 10:04 Кой ще превъоръжи пехотата 20 септември 2019, 14:50 Новите доспехи на армията 9 август 2019, 15:31 Армията ще избира нови бойни машини за 1.2 милиарда лева от 8 оферти 27 август 2017, 17:10 Брони за милиони 1 април 2017, 10:35 Рицар без ризница 14 ноември 2014, 18:36
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР