САЩ натрупа рекорден бюджетен дефицит от 3,1 трлн. долара през

...
САЩ натрупа рекорден бюджетен дефицит от 3,1 трлн. долара през
Коментари Харесай

Дефицитът и дългът на САЩ се изстреляха до рекордни нива

САЩ натрупа рекорден бюджетен недостиг от 3,1 трлн. $ през фискалната година, завършила в края на септември. За съпоставяне, дефицитът през фискалната 2019 година беше " едвам " 984 милиарда $, напомня AFP.

Огромният недостиг отразява напъните на държавното управление да поддържа стопанската система, наранена тежко от коронавирусната пандемия.

Четирите закона, признати от Конгреса на Съединени американски щати през тази година за битка с провокираната от Covid-19 криза, бяха от Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бюджетният недостиг на Съединени американски щати доближи рекордните над 3 трилиона...

Общите федерални разноски през последната фискална година скочиха с цели 47,3% до 6,55 трлн. $, до момента в който приходите понижиха с 1,2% до 3,42 трлн. $.

В резултат на всичко това съвкупният, което е 136% от Брутният вътрешен продукт на страната. Комбинация от криза, повишение на военния бюджет, фискални тласъци и понижаване на налозите изстреляха съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт до рекордни равнища.

Експертите показват, че американското държавно управление ще би трябвало да се върне към пътя на резистентен недостиг, само че би трябвало да се отсрочи повишението на налозите и съкращаването на разноските, нужни за постигането на тази цел, до момента в който отшуми коронавирусната пандемия.

Бюджетната работа към Конгреса съобщи, че фискалният недостиг ще остане нараснал през идващото десетилетие. Най-ниският планиран недостиг през идващото десетилетие е от 1,08 трлн. $ за фискалната 2027 година, предвижда службата.

Междувременно ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл и водещи икономисти приканиха двете партии в Конгреса да оставят настрани разликите си и да одобряват повече фискални облекчения по отношение на коронавирусната рецесия, само че напоследък договарянията по нов пакет от помощи попаднаха в задънена улица.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР