САЩ настигнаха Катар по износ на втечнен природен газ (LNG)

...
САЩ настигнаха Катар по износ на втечнен природен газ (LNG)
Коментари Харесай

САЩ застигнаха Катар по износ на втечнен природен газ

САЩ настигнаха Катар по експорт на полутечен природен газ (LNG) през предходната година, което е крайъгълен камък в стремителния напредък на Америка като главен снабдител на горивото, предава Bloomberg.

Двете страни са най-големите експортьори в света на втечнената суровина, като експортът на всяка от тях възлиза на 81.2 млн. тона през 2022 година, сочат данни от следене на кораби. За Катар нарастването е непретенциозно, само че за Съединени американски щати е голям скок. Съединениете щати започнаха да изнасят LNG, нареждайки се измежду по-малките експортьори през 2016 година, и като че ли за една нощ се трансфораха в преобладаваща мощ в бранша.

Революцията на шистовия газ в комбиниране с вложения за милиарди долари в уреди за втечняване трансфораха Съединени американски щати от чист вносител на LNG в главен снабдител. Световната енергийна рецесия и отдръпването от съветския тръбен газ усилиха търсенето на американски полутечен газ.

Съединени американски щати щяха да станат най-големият експортьор на полутечен природен газ в света, в случай че не беше избухнал пожар в експортния терминал Freeport LNG в Тексас, поради който заводът е затворен от юни. Предвижда се оборудването да възобнови активността си по-късно този месец, което ще затвърди позицията на Америка като максимален експортьор на горивото.

Въпреки това Щатите ще би трябвало да усилят доста потенциала си за експорт на LNG, в случай че желаят да запазят първото място до края на десетилетието. Катар е в развой на огромно разширение на индустриалните си мощности, което може да затвърди лидерската му позиция в бранша от 2026 година Австралия евентуално ще задържи третото си място по експорт на полутечен газ в света.

Япония пък изпревари Китай и стана най-големият вносител на LNG през 2022 година, сочат още данните за корабите. Строгите ограничавания поради Коронавирус в комунистическата страна сринаха търсенето на гориво, до момента в който японските съперници натрупаха газ, за ​​да се приготвят за зимата.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинlng полутечен природен газ Съединени американски щати Катар експорт снабдител на газ природен газ ПоследниНай-четениЕнергетика 104 Съединени американски щати застигнаха Катар по експорт на полутечен природен газ Компании 680 Tesla разгласи рекордни продажби Политика 300 Европейски Съюз ще поддържа Украйна „ колкото е належащо “ Европари 668 Семейни компании получават 117 млн. лева за рационализация Личности 10246 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 9564 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 6338 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 4376 Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР