САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко

...
САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко
Коментари Харесай

Гаспаров: Банките, които държат парите на Пеевски и Божков, много тежко ще бъдат засегнати

 Съединени американски щати постановиха наказания против Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички свързани с тях компании и организации. Това беше оповестено нощес от Министерството на финансите на Съединени американски щати. Санкциите са въз основа на закона " Магнитски ".

В " Денят стартира " журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров разяснява, че този закон е доста тежък и работи като закона на доминото. Обхваща освен хората към кръга Пеевски, Божков, Желязков, а обгръща техните близки, техни бизнес сътрудници. Много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

" Защото в случай че някоя от тези банки си разреши да им даде тези пари, тази банка ще бъде глобена от финансовото министерство на Съединени американски щати три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, в случай че аз съм вложил 1 милион $, банката ще би трябвало да заплати 3 милиона, а също по този начин ще ѝ бъде неразрешено да прави каквито и да е банкови интервенции ", изясни журналистът.

Той напомни, че законът " Магнитски " е подписан от Барак Обама, само че този, който го е направил световен, е Доналд Тръмп.

" Законът визира освен страни от обкръжението на Путин, само че към този момент има и китайски предприемачи, измежду засегнатите са и водачът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия поради убийството на журналиста Джамал Кашоги ", добави Гаспаров.

По думите на журналиста освен в Съединени американски щати, на всички места по света, нито една банкова институция към този момент няма да посмее да трансферира или да придвижи каквато и да е парична сума, тъй като тя мигновено попада в черния лист.

" Този закон не визира България, той е добър за България, тъй като тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, учебни заведения, ще се раздвижи стопанската система ", разяснява Гаспаров.

Според него в процентно отношение това е невиждан случай - тъй като в Китай са четирима предприемачи, а в България - трима. И без значение дали е Байдън, или Тръмп - това е щяло да се случи.

" Аз мисля, че тези наказания дават зелена светлина на българските институции да не се тормозят, а да работят. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, с цел да се работи по тях ", сподели журналистът.

По думите му единственият метод да паднат тези наказания, е в случай че прокуратурата се задейства и има правосъдно дело, с транспарантен развой и там да се реши от кое място са влезнали тези пари и по какъв начин ще се върнат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР