САЩ налагат санкции на судански паравоенен командир заради нарушения в Дарфур

...
Съединените щати наложиха санкции в сряда на суданския паравоенен командир
Коментари Харесай

Съединените щати наложиха санкции в сряда на суданския паравоенен командир Абдел-Рахим Хамдан Дагало за актове на насилие и нарушения на човешките права, извършени от неговите войски в техния продължил месеци конфликт с армията на Судан.

Министерството на финансите на САЩ каза в изявление, че е санкционирало Абдел-Рахим – висш военен командир и брат на Мохамед Хамдан Дагало, който е ръководител на паравоенните Сили за бърза подкрепа – обвинявайки го, че ръководи група войници, отговорни за „клането на цивилни, етническите убийства и използването на сексуално насилие.“

Судан потъна в хаос преди почти пет месеца, когато дълго тлеещото напрежение между военните, водени от генерал Абдел Фатах Бурхан, и RSF ескалира в открито война.

Според изявлението от сряда, санкциите ще блокират цялата собственост и юридически лица в САЩ, собственост на Абдел-Рахим. Това са първите санкции, насочени към физическо лице и оповестени публично от САЩ след избухването на конфликта.

САЩ Държавният секретар Антъни Блинкен каза в паралелно изявление в сряда, че САЩ също така налагат визови ограничения на другия командир на RSF, Абдул Рахман Джума, забранявайки му да влиза в страната.

Блинкен каза, че силите, ръководени от Джума, също са отговорни за нарушения на правата, включително отвличането и убийството на бившия губернатор на провинция Западен Дарфур Хамис Абдала Абкар и брат му през юни. Хамис беше убит часове, след като обвини паравоенните и съюзническите милиции, че атакуват местни общности в столицата на Западен Дарфур, Генейна, по време на телефонно интервю за притежаваната от Саудитска Арабия телевизионна станция Al-Hadath.

През юни САЩ наложиха санкции срещу четири ключови компании, свързани или притежавани от армията и RSF. Той също така наложи визови ограничения за служители от двете судански страни, както и лидери от бившето правителство, водено от сваления президент Омар ал-Башир. Не се уточнява кои лица са засегнати.

Няма незабавен коментар от RSF. Говорител на паравоенните сили, когато се свърза с Асошиейтед прес, каза, че те ще изпратят писмено изявление по-късно.

Повече от 5 милиона души са били разселени от боевете в Судан, каза агенцията по миграцията на ООН в сряда като сблъсъци не показа признаци на отслабване.

Според Международната организация по миграция над 4 милиона души са били вътрешно разселени от избухването на конфликта в средата на април, докато други 1,1 милиона са избягали в съседни страни. Повече от 750 000 са пътували до Египет или Чад, каза агенцията.

САЩ също обявиха в сряда, че ще дадат 163 милиона долара финансиране, за да отговорят на хуманитарната криза, породена от конфликта. Държавният департамент каза в изявление, че с това допълнение страната ще е отделила 710 милиона долара за подпомагане на засегнатите от боевете, включително бежанци в съседни страни.

Международните усилия за посредничество между двете страни досега са се провалили. Имаше поне девет споразумения за прекратяване на огъня след избухването и всички бяха развалени.

Някои наблюдатели похвалиха санкциите от Вашингтон, като казаха, че международната общност трябва да последва примера.

Джон Прендъргаст, съосновател на The Sentry, организация, която следи корупцията и нарушенията на правата, каза, че санкциите са начин да получите влияние върху воюващите страни.

„Необходими са бързи последващи действия, санкциониране на по-широки мрежи от двете страни, които печелят от конфликта и които са отговорни за масивни нарушения на човешките права“, каза той.

Боевете превърнаха столицата на Судан, Хартум, в градско бойно поле, като никоя от страните не успя да овладее града. В целия град войските на RSF са превзели цивилни домове и са ги превърнали в оперативни бази. Армията отговори, като бомбардира жилищни райони, казват правозащитни групи и активисти.

Официалните мирни преговори с посредничеството на Съединените щати и Саудитска Арабия в крайбрежния град Джеда на кралството бяха прекратени в края на юни, като и двамата посредници публично извикаха RSF и армия за непрекъснато нарушаване на примирията, за които са се съгласили.

Междувременно в района на западен Дарфур – сцена на геноцидна кампания в началото на 2000-те години – конфликтът се е превърнал в етническо насилие, като RSF и съюзническите арабски милиции атакуват етнически африканци групи, според правозащитни групи и ООН 

Миналия месец Amnesty International заяви, че и двете страни са извършили обширни военни престъпления в продължаващия конфликт.

Също в сряда Алис Уайриму Ндериту, специалният съветник на ООН по предотвратяването на геноцида, изрази загриженост относно продължаващите „атаки, базирани на самоличност“ в цялата страна.

„Невинни цивилни са насочени на базата на раса“ в Дарфур, каза Ндериту в изявление. Тези атаки могат да се равняват на военни престъпления, добави тя.

През юли Карим Хан, прокурорът на Международния наказателен съд, каза, че разследва предполагаеми нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Ген. Бурхан, главнокомандващият на армията, който също оглавява управляващия Суверенен съвет на Судан, междувременно разпусна RSF, който беше сформиран от бившия диктатор на страната Омар ал-Башир, според изявление от сряда на съвета.

Бурхан оправда решението си, казвайки, че че силата, израснала от прословутите милиции на джанджавид, е водила бунт срещу държавата и е замесена в жестокости срещу жителите. Той имаше предвид продължаващия конфликт.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР