САЩ имат горчив опит от налагане на мита върху стоманата

...
САЩ имат горчив опит от налагане на мита върху стоманата
Коментари Харесай

Рискът Тръмп за финансовите пазари

САЩ имат горчив опит от налагане на мита върху стоманата през 2002-2003 година, което се оказа цялостен неуспех и донесе единствено негативи за страната.

Още по тематиката
Какво значи данъчната промяна в Съединени американски щати за Европа

Без да желае, Америка прави услуга на Европа. Сега е моментът Европейски Съюз да затвори дефинитивно опциите за укриване на налози и да обезпечи постоянна данъчна база при по-ниски ставки
26 яну 2018
Защо се забавя международната търговия

Стремежът на Тръмп да подкопае Световната комерсиална организация, с цел да си развърже ръцете за борба с Китай, отваря пътя към безпорядък
10 мар 2017
Европа и Съединени американски щати са на ръба на най-големия търговски спор

Европейски Съюз може да заведе дело в Световната комерсиална организация против плануваните протекционистични ограничения от Съединени американски щати
14 фев 2017 Повишаването на лихвите към този момент стартира да става рисково за доста задлъжнялата американска стопанска система. Политическите вести от Вашингтон през последните две седмици хвърлиха сянка върху позитивните упования за световната стопанска система, с които стартира годината. Корекцията при започване на февруари откри своето пояснение с фондовете, спекулирали с показателя на волатилността VIX, и не тормози съществено вложителите. Повишаването на лихвите и опцията от повишаване на доходността на облигациите в Съединени американски щати, и Европа, към момента се възприемат по-скоро като доказателство за икономическия напредък, а не като спънка за него.

Решението за цените на Тръмп е тъкмо противоположното. Повишаването на митата върху вноса, с които администрацията на президента адресира предизборните обещания, трансформират вероятностите за стопански напредък и надлежно за представянето на фондовите пазари. Търговската война може да бъде избегната, само че все по-малко вложители имат вяра в това.

Тарифите на Тръмп

Инвеститорите изтълкуваха доста спорно налагането на 25% мито върху вноса на стомана. Китай държи единствено 2.5% от този импорт. Политиката на Белия дом се оказа по-скоро като анекдота " бий приятелите си, с цел да се опасяват враговете ". Инвеститорите реагираха много сдържано, тъй като не чакаха Тръмп да продължи упорито своя курс към комерсиална война. От Белия дом се появиха и някои сигнали за сделки с Китай и с останалите значими търговски сътрудници на Съединени американски щати. Силните придвижвания на пазара от 2% дневно нагоре или надолу демонстрират, че вложителите са доста изнервени от несигурността.

Икономистите се тревожат от повишението на цените. Съединени американски щати имат горчив опит от сходно налагане на мита върху стоманата през 2002-2003 година, което се оказа цялостен неуспех и донесе единствено негативи за страната. От Goldman Sachs оцениха резултата от цените върху вноса на стомана и алуминий в размер на +0.1% напредък на Брутният вътрешен продукт. В това е калкулиран и отрицателният резултат от по-високата цена на металите за автомобилните компании, като Ford и GM се чака да изгубят 1 милиарда $ от облагите си.

Изключването на Канада и Мексико от митата се дължи на към момента настоящото съглашение за свободна търговия в Северна Америка. Тръмп не се е отказал да го промени, тъй че двете страни може да пострадат. Реакцията на Европейски Съюз беше доста отрицателна и отлагането на митата върху вноса от Европа към този момент нищо не значи. Дори съдейки по договарянията с Южна Корея, Тръмп ще се опита да извлече изгоди за щатските производители и употребява цените за напън при договарянето.

60 милиарда $ импорт от Китай с нови мита

Търговската война ще стартира след месец и половина, когато предложенията на Тръмп преминат разискване и влязат в действие. Китай се надява да не се стигне до подобен ход, само че се готви да отговори с повишение на цените върху импорт на плодове, ядки и вино, който е за към 3 милиарда $. Това са артикули най-вече от Калифорния, където Тръмп не се радва на изборна поддръжка. Много по-силен политически ход на китайците ще бъде облагането с мита на царевицата и соята, които идват от щатите с максимален избор за сегашния президент.

Вносът за 50-60 милиарда $ е единствено една четвърт от % на щатската стопанска система и ще има даже по-малък резултат от въвеждането на цените за стомана. Те също ще се отразят непосредствено върху американския консуматор и ще засилят инфлацията. След покачването на цените идва ред и на Федералния запас да увеличи лихвите. При това през доста сензитивен интервал за международния и щатския напредък.

Ефектът Тръмп върху финансовите потоци

Вносът и износът не са единственият аспект във неочакваното активизиране на Тръмп на икономическия фронт. Той спря договорка за 117 милиарда $ с претекстовете, че сингапурската Broadcom ще ограничи вложенията в създаване на нови технологии на Qualcomm и ще разреши на китайската Huawei да стане водач на пазара на информационно съоръжение. Това е още един знак, че рестрикциите няма да приключат единствено с външната търговия, а би трябвало да чакаме и някакви ограничавания на финансовите потоци. Които, от своя страна, ще се отразят съществено върху пазарите.

Финансирането на дефицитите във външната търговия и бюджета е огромният проблем за американската стопанска система. Досега капиталите се връщаха към американските активи, в това число и ниско доходните държавни облигации. Китай към този момент понижава своите експозиции в ДЦК, само че без това да е обвързвано с политиката. Валутните запаси на страната се попълнят с активи от комерсиалните й сътрудници и дават отговор на структурата на износа й към Азия и Европа. Поне при започване на комерсиалната война няма учредения да се чакат всеобщи разпродажби на щатските облигации. Но търсенето им ще намалее и ще се отрази върху нивото на лихвите и ще натисне щатската валута още надолу.

Повишаването на лихвите към този момент стартира да става рисково за доста задлъжнялата американска стопанска система. Митата ще повишат инфлацията в Съединени американски щати, а намаляването на продажбите на американския пазар ще значи, че непотребните артикули ще се насочат другаде по света и ще имат дефлационен резултат. Двете противоположни трендове би трябвало да засилят щатския $ и това ще има отрицателно отражение върху зараждащите пазари, както и няма да помогне за изчистване на несъответствието в търговията на Съединени американски щати. Големите щатски търговски вериги към този момент се изрекоха срещу митата, които ще значи повече разноски за американския консуматор. Заетостта, обаче, няма да се усъвършенства значително, тъй като митата не връщат работни места, изгубени от неконкурентната стопанска система преди десетилетия. Особено в обстановката на цялостна претовареност сега, която няма да поддържа растежа толкоз, колкото ще увеличи инфлацията.

Тръмп и Уолстрийт

Американският президент обича да се хвали с растежа на Уолстрийт, откогато завоюва изборите. Сега той е най-големият риск за пазарите. Възможностите пред вложителите са две и те следват най-вероятните сюжети за развиване на световната стопанска система и на щатския пазар.
Първата, и най-негативна, е разгарянето на комерсиалната война, която в границите на година-две ще се докара до сериозна икономическа рецесия. Индексите ще се движат най-вече надолу под въздействие на новините, тъй като корпоративните резултати ще разочароват вложителите. Ще има и интервали на бързи растежи, само че без нови върхове заради постепенната смяна на настроенията на пазара.
Стратегията е да се понижават експозициите в акции при всяко повишаване, изключително от цикличните браншове като технологиите, промишлеността и финансите.

Вторият сюжет е учреден на по-дипломатични ходове от страна на Съединени американски щати, които да дадат търговски преимущества, само че без да има ескалация на митата и рестрикциите. Ако Федералният запас не форсира повишението на лихвите, показателите ще се движат по-скоро нагоре до края на годината. Инвеститорите ще останат обезпокоени от възможните отрицателни резултати от лихвите и митата, само че мощните стопански данни и корпоративни резултати ще разрешат положителни облаги за акциите. Инвестициите в циклични браншове още веднъж ще бъдат най-печеливши.

Събитията през идващите няколко седмици ще дефинират към кой курс от развиване на всеки от двата сюжета се движи световната стопанска система. Не считам, че повторението на комерсиалната война от времето на Голямата меланхолия е настоящ въпрос, тъй като световната стопанска система и финансовата система не са това, което са били преди 100 години.
Във всеки случай, обаче, дълготрайните капиталови портфейли би трябвало да включват принадлежности, които хеджират риска от корекции. Като, да вземем за пример, златото или даже борсово търгувани фондове върху държавни облигации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР