САЩ и Русия са привърженици на дипломацията. Това заяви американският

...
САЩ и Русия са привърженици на дипломацията. Това заяви американският
Коментари Харесай

Срещата в Женева! Какво си казаха Блинкен и Лавров

САЩ и Русия са последователи на дипломацията. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен след срещата си в Женева с съветския външен министър Сергей Лавров. И двамата оповестиха, че ще се придържат към разговора.

Разговорът продължи час и половина.

След него нито една от двете страни не разгласи постигането на съглашение или доближаване на позициите. Русия сподели, че чака от Вашингтон да изпратят писмен отговор на настояванията, които Москва сложи пред НАТО. Това би трябвало да стане през идната седмица. След като руснаците се срещнат с отговора, ще има нова среща през февруари.

Съединени американски щати и съдружниците им са подготвени да работят над разрешаването на загрижеността на Русия в областта на сигурността, сподели Блинкен и добави, че е споделил с Лавров редица хрумвания по отношение на сигурността, като Съединени американски щати упорстват на реципрочност.

Русия е изправена пред избор – договаряния или спор, Съединени американски щати са подготвени за двата разновидността. Ако Русия желае да убеди света, че няма нападателни проекти, коства си като за начало да отдръпна войските си от границата с Украйна, сподели Блинкен. Той ще организира съвещания с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, конгреса и съдружниците и удостовери, че Съединени американски щати ще дават писмените си отговори на настояванията на Русия другата седмица.

Блинкен съобщи още, че Съединени американски щати няма да правят отстъпка от фундаменталните си правила, в това число политиката на отворени порти на НАТО и акцентира, че Съединени американски щати и Русия могат да работят над разрешаването на загрижеността на двете страни в редица сфери, в това число контрола над въоръженията.

Лавров съобщи, че още веднъж е чул причини по отношение на свободата в избора на съдружници и добави, че срещата през днешния ден е била междинна.

Относно заканите за Украйна Лавров съобщи, че е огромен въпрос кой кого заплашва и в какво могат да прераснат тези закани и повтори, че Русия няма желание да атакува Украйна.

Съединени американски щати се пробват да концентрират всичко върху Украйна, сподели Лавров. И добави, че му се е сторило, че в края на срещата е реализирано схващане, че задачата е да се концентрират напъните върху същността на предложенията на Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР