САЩ и Русия приветстваха резултата от преговорите между двете Кореи

...
САЩ и Русия приветстваха резултата от преговорите между двете Кореи
Коментари Харесай

САЩ и Русия приветстваха резултата от преговорите между двете Кореи

Съединени американски щати и Русия приветстваха резултата от договарянията сред двете Кореи на срещата в Пхенян, на която Северът направи отстъпки за нуклеарната си стратегия. 
 Ким Чен ун се съгласи да покаже нуклеарните съоръжения, ще ги демонтира пред специалисти
На срещата си с южнокорейския президент Мун Дже-ин лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун даде обещание да демонтира една ракетна площадка и основната си нуклеарна апаратура, в случай че Съединени американски щати подхващат съответни дейности, без да прецизира какви.

Американският президент Доналд Тръмп окачестви като " страховит прогрес " постигнатото на срещата, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пред кореспонденти президентът на Съединени американски щати сподели, че от Пхенян са пристигнали " доста положителни вести ", само че не даде знак дали Вашингтон желае да направи спомагателни стъпки, с които да насърчи Пхенян към дейности за нуклеарно разоръжаване.

Според ТАСС реди да отпътува за потърпевшия от стихията Флорънс щат Северна Каролина, Тръмп е споделил пред публицисти, че скоро ще се срещне със севернокорейския водач Ким Чен-ун. Той обаче не е показал по кое време ще стане това. От Белия дом също не са дали отговор на въпрос на ТАСС по кое време би могла да се състои такава среща.

В същото време Москва приветства договарянията сред двете корейски страни и приканва Вашингтон да направи ответни стъпки по отношение на поетите от Пхенян задължения за ремонт на ракетен полигон и на нуклеарни уреди.

" Приветстваме договореността, реализирана в хода на договарянията сред водачите на Северна и Южна Корея в Пхенян. В признатата след междукорейската среща на върха взаимна Пхенянска декларация страните удостоверяват устрема си към превръщането на Корейския полуостров в зона на мира и се съгласяват да засилят съдействието в политическата, военната, икономическата и филантропичната сфери ", се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Ведомството напомня, че Русия постоянно е била за усилване и напредване напред на междукорейския разговор.

" Имаме желание и отсега нататък да оказваме подпомагане за неговото развиване в духа на подписаните от Северна и Южна Корея документи. Разтичаме, че всички заинтригувани страни ще поставят старания, ориентирани към скорошно сложно решение на нуклеарния проблем и на други проблеми на Корейския полуостров чрез политическо-дипломатически средства ", се споделя в изказването.

В него се насочва апел към Вашингтон в отговор на поетите от Пхенян задължения, които са отразени в Пхенянската декларация, да бъдат подхванати градивни стъпки, които да са в сходство със взаимните изказвания на водачите на Съединени американски щати и на Северна Корея от 12 юни тази година. Пхенян пое уговорката за ремонт на ракетния полигон в Тончхан-ри и за закриването на нуклеарните обекти в Йобньон.

Същевременно съветското външно министерство съобщи през днешния ден, че американските обвинявания, че Русия е помогнала на Северна Корея нелегално да се снабди с гориво чрез трансфер по море, не са подкрепени от никакви доказателства, съобщи Ройтерс
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР