САЩ и НАТО на пръв поглед отговориха на Русия с

...
САЩ и НАТО на пръв поглед отговориха на Русия с
Коментари Харесай

Русия ще върне САЩ и НАТО към изпълнението на старите договори

Съединени американски щати и НАТО на пръв взор дадоха отговор на Русия с отвод по най-важните за Москва аспекти, като неразширяването на НАТО на изток. В същото време Америка направи своите оферти към Кремъл, които може да наподобяват второстепенни: да се върне към Договора за намерено небе и Договора за ракетите със междинен и дребен обхват. Но в действителност съживяването на тези съглашения може да бъде началото на сключването на по-големи съглашения за гаранции за сигурност.

Отговорите на Съединени американски щати на предложенията на Русия регистрират редица опасения на Москва и съдържат контрапредложения за реципрочни стъпки по военни учения и ракети в Европа, сподели в петък посланикът на Съединени американски щати в Москва Джон Съливан. „ Предложихме вероятни ограничения за взаимна бистрота с съветското управление, в това число във връзка с оръжейните системи в Украйна, военните учения и маневри в Европа “, сподели дипломатът. Освен това американската страна предлага " евентуални ограничения за надзор на въоръженията, в това число върху ракетите в Европа ", сподели дипломат Съливан.

„ Съединени американски щати чакат отговор от съветското държавно управление на показания документ. Ще изчакаме каква ще бъде реакцията и отговора на Русия. И по-късно може да се организира полемика “, сподели ръководителят на американската дипломатическа задача. Според Съливан, откакто съветската страна прегледа документа, Вашингтон чака продължение на договарянията сред държавния секретар Антъни Блинкен и съветския външен министър Сергей Лавров.

Припомняме, че в сряда Съединени американски щати и Северноатлантическият алианс предадоха на Русия писмени отговори на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. Всъщност по тази причина Съливан назова тези документи „ контрапредложения “. Първоначално американската страна изиска текстовете на отговорите да не се оповестяват обществено, само че както държавният секретар Блинкен, по този начин и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изброиха главните точки. От изказванията следва, че американците и техните съдружници в Алианса (както се очаква) не са посмели да създадат фундаментални за Русия отстъпки – преди всичко по отношение на гаранциите за неприемане на Украйна в НАТО. Но в това време Съединени американски щати и НАТО обрисуваха насоки за по-нататъшни договаряния с Москва.

Посланик Съливан акцентира, че отговорите на Съединени американски щати са изцяло координирани с сътрудниците в Европейския съюз, НАТО, а също и с Киев. В същото време, както означи Лавров, контрапредложенията на американците за гаранции за сигурност се разграничават доста по тона от това, което представителите на Алианса предадоха на Москва. Предложението на Съединени американски щати – „ съвсем модел на дипломатическо благовъзпитание “ на фона на отговора на НАТО – в последния случай се „ срами от тези, които го написаха “.

НАТО в действителност предложи на Русия да размени мира с война. В отговор на апела на Москва за пренасяне на войските и оръжията на Алианса към линиите от 1997 година беше сложено насрещно изискване: съветските военни би трябвало да се изтеглят към линиите от 1991 година от Грузия, Молдова и Украйна. Тоест да напусне Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Крим.

„ Както сподели Лавров, Съединени американски щати дадоха дипломатически отговор, а НАТО, в противен случай, съвсем вулгарно “, сподели военният специалист Алексей Леонков. Освен това, акцентира той, когато Москва направи оферти за гаранции за сигурност в Европа, тя очакваше отговор от страните от Европейски Съюз, а не от централата на НАТО. „ Но по някаква причина Северноатлантическият алианс е виновен за Европа “, сподели Леонков.

„ Американците, несъмнено, приказват от свое име и, както нормално, се пробват да разрешат всеки проблем в своя изгода “, сподели източникът. Русия, както знаете, внесе сложно своите оферти, акцентира Леонков. По-специално се чака Съединените щати да поемат ангажимент да изключат по-нататъшното разширение на НАТО на изток - и да подсигуряват отхвърли да одобряват страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики в Алианса. „ Въпросите за ракетните съглашения и нуклеарната сигурност не бяха преди всичко “, означи Леонков.

Мораториум върху ракетите и отваряне на небето

Но както и да е, Русия може да се възползва от контрапредложенията на американската страна, считат специалисти. Сега Съединени американски щати и Русия могат да разискват кръга от въпроси, които Москва предложи за разискване преди шест месеца, само че Вашингтон отхвърли. „ Владимир Путин неведнъж е предложил да се възобнови съглашението за мораториум върху ракетите със междинен и дребен обхват. Но Западът, който смяташе, че Русия „ безочливо наруши ДРСМО “, не пожела да разисква въпроса, подозирайки, че Москва ще излезе с някакви трикове. Но в този момент американците са подготвени да приказват по тази тематика “, споделя боен специалист Александър Голц.

Припомняме, че Съветско-американският контракт от 1987 година за унищожаване на ракетите със междинен обхват от 1987 година (ДРСМО) престана да работи през август 2019 година Но в действителност те започнаха да погребват съглашението при започване на 2000-те и американската страна би трябвало да бъде упреквана. Още през 2001 година Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха от Договора за ПРО. Последствието беше разполагането на детайли за противоракетна защита на Съединени американски щати в Източна Европа. По-специално, в Румъния бяха ситуирани комплекси “Иджис Ашор” с пускови установки Mk-41 – които, както неведнъж се показва, могат да се употребяват освен за системи за противоракетна защита, само че и за крилати ракети със междинен обхват “Томахоук”. Още през 2007 година тогавашният шеф на съветския Генерален щаб Юрий Балуевски посочи, че това е намерено нарушаване на ДРСМО от страна на американците.

В отговор Съединени американски щати упрекнаха Русия, че е тествала наземни ракети с обхват над 500 км - заобикаляйки ДРСМО. Обясненията на Москва, че тези ракети - 9М729 имат съзнателно по-малък обхват, нямаха никакъв резултат. В резултат, както беше упоменато нагоре, през 2019 година по самодейност на администрацията на Доналд Тръмп Договорът беше преустановен.

Що се отнася до възобновяването на ДРСМО, „ в този момент няма ракети с дребен и междинен обхват, които да бъдат ситуирани в Европа и Русия “, сподели Леонков. „ Освен това дадохме явен сигнал, че в случай че НАТО разположи тези оръжия в Европа, ние също ще разположим. Най-вероятно, в случай че има предпочитание за възобновяване на ДРСМО, то на други учредения, а не на тези, по които в началото беше подписан Договорът от 1987 година “, счита Леонков.

Второто съглашение, което може да бъде обновено с помощта на договарянията сред Русия и Съединени американски щати, е Договорът за намерено небе (ДОН), считат специалисти. Припомняме, че това е интернационално съглашение, което разрешава безвъзмездни полети на невъоръжени разследващи самолети във въздушните пространства на страните, подписали съглашението. От Русия подобен самолет-наблюдател беше Ту-214ОН, особено планиран за тази цел (OH - „ намерено небе “). Споразумението е подписано през 1992 година Но откакто главните участници напуснаха Дело за оперативно наблюдение - първо Съединените щати (през ноември 2020 г.), а по-късно Русия (официално през декември предходната година), съглашението за намерено небе в действителност загуби смисъла си.

Леонков е склонен, че Договорът за намерено небе би трябвало да бъде възобновен. „ Легалните полети на разследващи самолети по контрактуваните направления демонстрираха, че страните не се приготвят за военни дейности. И в този момент, след разкъсването на Дело за оперативно наблюдение, виждаме, че Европа е уверена, че Русия се готви да нападна. При неналичието на този контракт е мъчно да се разсеят страховете от подготовката за военни интервенции, изключително в този момент те манипулират информация “, акцентира военният специалист.

„ През последните седем години и двете страни старателно разрушаваха системата от контракти за сигурност и военни ограничения за създаване на доверие “, счита Голц. „ И в случай че се опитате да я възстановите, в това число с Договора за намерено небе, това ще има най-благоприятния резултат върху сигурността в Европа.

Защо се нуждаем от инспекция на ученията?

Друго съглашение, което може да бъде реализирано вследствие на договаряния, е съглашение за опцията за наличие на представители на Русия и Съединени американски щати на маневрите на армиите на двете страни, означи Леонков. Събеседникът акцентира, че във връзка с инспекциите на ученията Русия е била и остава отворена по този въпрос. „ Поканихме всички медии и военни специалисти, в това число от страните от НАТО, да участват на тези учения. Но ученията в НАТО постоянно са затворени за нас, разбираме едвам посфактум какво се е случвало там. Научаваме, че тези маневри имат антируска легенда “, споделя събеседникът.

Според него, в случай че американците разкрият тематиката на ученията, това ще бъде най-силният фактор, който ще покаже, че Русия не се готви за война с НАТО и Съединени американски щати, а в противен случай, Съединени американски щати и Алиансът се готвят. „ Това ще бъде дисонанс, на който Съединени американски щати няма да се съгласят. Те считат Европа за собствен инструмент и нищо не я сплотява към Съединени американски щати по този начин, както опасността от изток, както те я виждат “, уверен е военният специалист.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР