САЩ и Международният валутен фонд (МВФ) изпращат финансова помощ на

...
САЩ и Международният валутен фонд (МВФ) изпращат финансова помощ на
Коментари Харесай

САЩ и МВФ изпращат 15 млрд. долара на Украйна

Съединени американски щати и Международният валутен фонд (МВФ) изпращат финансова помощ на Украйна, стана ясно в четвъртък.

Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати утвърди финансова помощ в размер на 13.6 милиарда $, а валутният фонд преведе незабавна помощ на страната от 1.4 милиарда $.

" Днес МВФ преведе 1.4 милиарда $ в еквивалент на Украйна по програмата за незабавна поддръжка ", заяви ръководителят на централната банка на страната Кирило Шевченко. Според него тези пари ще оказват помощ за подсигуряване на предпочитаните разноски на държавния бюджет и за поддържане на платежния баланс на страната.

В момента Киев няма приток на данъчни приходи и базови държавни функционалности не могат да се реализират без външна помощ.

Световната банка към този момент отпусна близо 500 милиона $ от обещания пакет от 3 милиарда $, наименуван " Финансиране на възобновяване от изключителната обстановка в Украйна " или " Свободна Украйна ".

Още преди началото на войната Европейски Съюз утвърди финансова поддръжка за Украйна на стойност 1.2 милиарда евро под формата на заеми, като 600 млн. евро от сумата бяха избрани за бърз трансфер.

Като сума отпуснатата интернационална помощ е забележителна на фона на стопанската система на Украйна, оценена на 155.5 милиарда $ в края на 2020 година по данни на Световната банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР