САЩ дават на Украйна все по-модерни оръжия за защита от

...
САЩ дават на Украйна все по-модерни оръжия за защита от
Коментари Харесай

САЩ дават на Киев и ПВО NASAMS, с каквито пазят Белия дом

САЩ дават на Украйна все по-модерни оръжия за отбрана от Русия. Засега от Вашингтон се въздържат да дават на Киев по-далекобойни оръжия, с цел да не се изкушат управляващите в Украйна да ги употребяват за удари дълбоко във вътрешността на Русия. 

Врамките на следващия пакет военна помощ Съединени американски щати ще снабдят Украйна с шест зенитно-ракетни комплекса (ЗРК) NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), осведоми Българска телеграфна агенция.  Всяка от системите може с един залп да порази 72 цели.

Такива системи за противовъздушна защита (ПВО), създавани от " Райтеон " в съдействие с норвежки компании, пазят региона на Вашингтон - в това число Белия дом.

Предназначените за Киев ЗРК NASAMS още не са създадени и Съединени американски щати към този момент не са доставяли сходни оръжия на Украйна, посочи представителят на Пентагона Патрик Райдър. 

Според уеб страницата на Пентагона, с " Райтеон " е подписана договорка за покупка на NASAMS за Украйна на стойност 182 295 333 $.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън увери, че страната му ще продължи да доставя на Киев оръжия, " с цел да укрепи позициите на Украйна " в договарянията с Русия. Пентагонът чака до няколко години украинските бойци напълно да се въоръжат съгласно стандартите на НАТО, запазвайки и системите лично произвеждане, съобщи същия ден американският зам.-министър на защитата Колин Кал на брифинг.

Украинската телевизия " 24 канал " цитира американския зам.-министър на защитата Уилям Лаплант: " Тези системи ще спомагат Украйна да стане по-защитена от актуалните въздушни закани - от безпилотни апарати до хеликоптери и крилати ракети ".

Според специалист на малкия екран първите две системи NASAMS, предстоящи скоро от Киев, ще бъдат задоволителни, с цел да защитят част от региона на града, въпреки и не цялата столица.

Следващите 6 системи NASAMS II включват по 12 пускови установки - общо 72, всяка с по 6 управляеми зенитни ракети. Заедно с първите две, Киев ще се снабди с общо 96 установки и ще може в действителност да отбрани огромен бранш от въздушното си пространство.

NASAMS II в този вид могат да поразяват цели от разстояние 60-80 км. Дистанцията зависи от потребления вид ракети.

Теоретично всеки от тези непрекъснато осъвременени комплекси може с един залп да порази 72 цели.

Всяка военна помощ за Украйна въздейства върху позициите на Русия. Съществена смяна в хода на бойните дейности обаче може да се реализира единствено по един метод - да се изпратят в Киев стотици зенитно-ракетни комплекси. И в случай че Съединени американски щати доставят няколко единици NASAMS, това ще е единствено тягост, разяснява за съветското издание " Правда " анализаторът Александър Храмчихин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР