САЩ арестува моряци от ВМС за предполагаеми схеми за изпращане на военни тайни на Китай

...
Двама членове на ВМС на Съединените щати бяха арестувани по
Коментари Харесай

Двама членове на ВМС на Съединените щати бяха арестувани по обвинения, че са предоставили военни тайни на Китай, компрометирайки националната сигурност.

Говорейки на пресконференция в четвъртък, помощник-главният прокурор по националната сигурност Мат Олсен каза, че отделът му ще бъде „безмилостен“ в търсенето на отговорност.

„Чрез предполагаемите престъпления, извършени от тези обвиняеми, чувствителна военна информация се оказа в ръцете на Китайската народна република“, каза той.

Олсен добави, че Китай „стои отделно“ по отношение на заплахата, която представлява за сигурността на САЩ: „Китай е ненадминат по дързостта и обхвата на злонамерените си усилия да подкопае нашите закони.“

Обвинените членове на военноморските сили бяха идентифицирани като Jinchao Wei, известен също с първото име Патрик, и 26-годишният Wenheng Zhao, който се нарича Томас.

Двамата моряци са участвали в отделни операции за събиране на информация, докато са били на служба във ВМС на САЩ, според Министерството на правосъдието.

За Уей предполагаемият заговор е започнал през 2022 г., когато е служил като помощник-машинист на борда на USS Essex, десантно-десантен кораб.

През февруари същата година той започва да комуникира с офицер от китайското разузнаване, който търси информация за Essex и други кораби на американския флот, според прокурорите.

Те обвиняват Вей, че е изпратил десетки технически ръководства и чертежи на китайския офицер от разузнаването, разкривайки оръжейни системи и друга „критична технология“, използвана на борда на корабите.

Вей също е направил снимки и видеоклипове на военно оборудване, според Министерството на правосъдието.

В един случай офицерът от китайското разузнаване поиска информация за предстоящо военно военно учение с участието на американски морски пехотинци. „В отговор на това искане“, пишат прокурорите, „Уей изпрати множество снимки на военно оборудване на офицера от разузнаването“.

В крайна сметка Вей беше обвинен в заговор за изпращане на информация за националната отбрана на Китай.


Междувременно делото срещу старши офицер Джао се основава на подкупи, за които се твърди, че е взел в замяна на споделяне на чувствителна военна информация, до която е имал достъп чрез разрешението си за сигурност в САЩ.

През август 2021 г. Министерството на правосъдието твърди, че офицер от китайското разузнаване се е обърнал към Джао под прикритието, че работи като морски икономически изследовател, търсейки информация за инвестиции.

Zhao е обвинен, че е правил снимки и записвал видеоклипове от името на разузнавателния служител. Сред предадената информация бяха плановете за мащабно военно учение в Индо-Тихоокеанския регион и плановете за база в Япония.

В обвинителния акт се казва, че той е получил приблизително $14 866 за информацията.


Делата срещу двамата мъже идват в момент на повишено напрежение между САЩ и Китай, като и двете страни обвиняват другата в шпионаж.

В края на януари, например, в САЩ избухна политически скандал, след като предполагаем китайски шпионски балон беше забелязан да прекосява Северна Америка, преминавайки над чувствителни военни обекти.

Китайското правителство отхвърли самолета като цивилен метеорологичен балон, но официалните лица на САЩ се удвоиха, заявявайки през февруари, че е „очевидно за наблюдение на разузнаването“.

Балонът в крайна сметка беше свален над Атлантическия океан на 4 февруари, действие, което китайското външно министерство нарече „очевидна прекомерна реакция“. Оттогава министерството обвини САЩ, че летят със свои собствени шпионски балони над китайското въздушно пространство, твърдение, което САЩ на свой ред отхвърлиха.

Но битката между двете страни — представляващи двете най-големи икономики в света — продължава само оттогава.

През април правителството на САЩ арестува двама мъже за управление на „тайна полицейска станция“ в Ню Йорк, за да участват в „транснационални репресии“ срещу активисти и дисиденти. Китай отрече да съществуват подобни тайни полицейски участъци.

А през юни американски медии съобщиха, че Китай подготвя тайно съоръжение за подслушване в Куба. И Куба, и Китай заклеймиха това твърдение като клевета.


Но докато служители на американското разузнаване нарекоха Китай „водещата и най-значимата заплаха за националната сигурност и лидерството на САЩ в световен мащаб“, президентът Джо Байдън прогнозира през май, че скоро ще настъпи „размразяване“ между двете страни. Дипломати от двете страни се срещат редовно.

Все пак в съобщението от четвъртък помощник-главният прокурор Матю Олсен зае твърда позиция по въпроса за шпионажа.

„Не се заблуждавайте, като отдел ние ще продължим да използваме всеки правен инструмент в нашия арсенал, за да се противопоставим на тази заплаха и да възпираме КНР [Китайската народна република] и онези, които й помагат в нарушаването на върховенството на закона и застрашаващи нашата национална сигурност“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР