Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха днес рязко нарастване

...
Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха днес рязко нарастване
Коментари Харесай

Руснаците се насочиха масово към съседни държави

Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха през днешния ден внезапно повишаване на броя на идващите на тяхна територия руснаци, откакто на 21 септември съветският президент Владимир Путин разгласи готовност, заяви Франс прес.

След изказването броят на идващите в Грузия руснаци набъбна съвсем двойно, до близо 10 000 дневно, заяви вътрешното министерство на кавказката страна. " Броят се е нараснал до към 10 000 дневно. Например те бяха 11 200 в неделя и малко под 10 000 в понеделник ", против " 5000 до 6000 " тъкмо преди оповестяването на мобилизацията в Русия на 21 септември, заяви министерството.

На границата с Грузия управляващите на съветския район Северна Осетия признаха за " напрегната обстановка " на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Верхни Ларс ". Местното вътрешно министерство разгласи, че следва основаването на " военно-мобилизационна комисия " в граничната зона, с цел да вербува резервисти, които се пробват да изоставен.

От своя страна, вътрешното министерство на Казахстан заяви, че 98 000 съветски жители са пристигнали в страната от 21 септември, без да направи съпоставяне с миналата седмица. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев увери през днешния ден, че страната му, която е обичаен съдружник на Москва, само че се дистанцира след офанзивата в Украйна, ще отбрани руснаците, бягат в Казахстан от мобилизацията.

" През последните дни доста хора пристигнаха при нас от Русия. Повечето са принудени да изоставен заради безизходна обстановка ", сподели Токаев. " Трябва да се грижим за тях, да ги пазим ", добави той.

Казахстанският президент още веднъж осъди спора в Украйна и прикани за ценене на териториалната целокупност в миг, когато Русия провежда " референдуми " в четири украински района, с цел да формализира анексирането им. Защитата на териториалната целокупност на страните " е основен принцип ", напомни Токаев.

" В непосредствена непосредственост до нас се води огромна война. Трябва да помним това, като мислим на първо място за своята сигурност ", добави президентът.

Казахстан е съдружник на Русия и е сключил стопански и митнически съюз със страната. Бившата руска република в Централна Азия обаче поддържа положителни връзки със Запада и Китай. Офанзивата на Москва против Украйна разсъни страхове измежду някои казахи, че също може да станат цел на съветските упоритости, изключително заради дългата граница с Русия и огромното етническо съветско малцинство.

Русия нахлу в Украйна, потвърждавайки безпричинно, че рускоезичното население в източната част на тази страна са били подложени на " геноцид ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР