Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и

...
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и
Коментари Харесай

Вицепремиерът Марияна Николова вече ще отговаря и за киберсигурността

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е избрана за ръководител на Съвета по киберсигурността, заяви държавната пресслужба.

Съществуването на подобен съвет е планувано в признатия през октомври предходната година Закон за киберсигурност. Новата конструкция е съвещателен и координиращ орган към Министерския съвет по тази тематика и се оглавява от вицепремиер. Членове на съвета ще са 18 души сред които министрит на вътрешните работи, на защитата, на външните работи, на превоза, на финансите, на енергетиката, шефове на служби. Николова е представител на " Обединени патриоти " в държавното управление. Тя пое поста от водача на НФСБ Валери Симеонов след оставката му. Нейни ресори са опазване на здравето, икономическа и демографска политика, околна среда, превоз и осведомителни технологии, стопанска система и туризъм.

Николова поема новата отговорност откакто неотдавна вследствие на хакерска офанзива от сървърите на Националната организация за приходите бяха свалени и получиха гласност персонални данни на над 5 млн. българи. Случаят се проверява от прокуратурата, притежателят на компанията за кибер сигурност " ТАД груп " е в ареста.
Очаква се под управлението на Николова съветът да проучва трендовете на киберзаплахите, рисковете, методите за противопоставяне и за развиването на нужния потенциал, целите за построяването и развиването на човешки, софтуерни, инфраструктурни, финансови и организационни съставни елементи и при нужда предлага решения и дейности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР