Със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов екип от

...
Със заповед на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов екип от
Коментари Харесай

По разпореждане на Сарафов започва проверка на делата в Софийска районна прокуратура

Със заповед на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура (ВП), под управлението на завеждащ отдел „ Инспекторат “, стартира инспекция на активността на Софийската районна прокуратура (СРП).

Проверката е по отношение на установени неприемливи практики за систематизиране на делата в основан в СРП отдел „ Специализиран “, както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи отрицателно активността на Районна прокуратура-София.

Ревизията би трябвало да откри  как и на какво съображение  са разпределяни избрани каузи на прокурори от отдел „ Специализиран “, по какъв начин са образувани екипите по тях и дали това е осъществявано в сходство с настоящите към оня миг вътрешни правила в Прокуратурата на Република България  и с правилото на инцидентния асортимент според член 9 от Закон за съдебната власт. Ще се ревизира срочността и ритмичността на следствията, аргументи за закъснение и учредения за удължение на периоди, мотивираността  на постановените актове, взетите ограничения за процесуална насила във връзка с обвинени лица и други

Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези каузи, по които не е сбъднат правосъден надзор, както и дали е било налично съображение да се сезира горестоящата прокуратура за практикуване на пълномощията според Наказателно-процесуален кодекс.

При установени данни за  извършени  престъпления  от магистрати същите неотложно ще бъдат докладвани на способената прокуратура. При определяне на учредения за налагане на дисциплинарни санкции на прокурори неотложно ще бъде уведомяван и.ф. основен прокурор с оглед търсене на дисциплинарна отговорност за позволените нарушавания. При определяне на учредения за практикуване на длъжностен надзор по прокурорски актове те ще бъдат изпращани към съответната прокуратура. 

Проверката има за цел въвеждане на тъкмо и еднообразно използване на законите и e за настояща информация за работата по преписки и досъдебни производства на СРП. Констатациите от инспекцията ще послужат за мотивиране на организационни ограничения и оферти за възстановяване на работата по каузи.

Във връзка с установени съществени пропуски в работата на административния началник на СРП още при започване на м. август 2023 година и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов прикани прокурор Н. Зартова да освободи заеманата служба. На съображение осъществена инспекция в СРП при започване на м. октомври 2023 година управлението на Прокуратура на Република България предложи на Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет образуването на дисциплинарна инспекция по отношение на административния началник на РП-София. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР