„Със започването на нормалната работа на парламента се върнахме към

...
„Със започването на нормалната работа на парламента се върнахме към
Коментари Харесай

Зарков: Европейската практика показва, че контролът на бюджетните средства трябва да се осъществява от опозицията

„ Със започването на естествената работа на Народното събрание се върнахме към персоналните нападки и принизяване на значими въпроси. Започвам с признателност, че срещаме схващане за основаването на краткотрайна комисия, която да следи разходването на средствата, свързани с превъзмогване на следствията от ковид. Това дава отговор на необятно обществено искане за повече гласност, бистрота и надзор за тези милиарди, за които се приказва непрестанно “, съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков от трибуната на Народно събрание.

По думите му основаването на такава комисия ще ангажира и Народното събрание като част от всички институции, които поемат отговорност за изразходването на тези средства.

Тя би имала предпазен резултат - даже да има дребни, междинни, огромни компании, които са си създали проекти да се възползват от неяснотите в тази ситуация, както и към администрацията.

„ Финалният отчет ще даде политическа рамка на един тежък диалог, който ще бъде този за политическите тълкования – до каква степен ограниченията са били ефикасни. Всичко това е в интерес на разнообразни политически партии, на институции, на обществото “, счита Зарков.

„ За страдание дебатът се изроди в това- какъв да е ръководител на комисията. И то с рецензия на рационално предложение това да бъде човек от опозицията. Нито една от задачите на комисията няма да бъде обезпечена, в случай че ръководителят е от ръководещите. Няма да има началното доверие. Не че доверието към нас е по-високо, само че естествената логичност демонстрира, че опозицията няма интерес да спести обстоятелства или да скрие информация. По устав в доста парламенти в Европа постоянно комисията за надзор на бюджетните средства се дава на опозицията – само че не на коя да е съпротива, а на главната опозиционна мощ. Това в този парламент е Българска социалистическа партия “, безапелационен е националният представител.

Той означи, че комисията има три съществени задания: да обезпечи гласност, да ревизира дали парите се раздават по отношение на нормите и да реши дали са стигнали до тези, които имат потребност.

„ Нямаме потребност за кавги по повод това по какъв начин са изхарчени тези пари “, сподели още Зарков и добави, че народните представители имат отговорност да подсигуряват на българските жители, че средствата ще отидат за тези, които се нуждаят, а няма да потънат по каналите на паралелната страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР