Със своя електрически пикап Cybertruck Tesla се стреми да излезе

...
Със своя електрически пикап Cybertruck Tesla се стреми да излезе
Коментари Харесай

Стоманено предизвикателство: С какво се бори Tesla, за да пусне Cybertruck

Със своя електрически пикап Cybertruck Tesla се стреми да излезе от рамките, като го облицова с ултратвърда неръждаема стомана – материал, който не се нуждае от боядисване, устойчив е и укрепва отличителния тип на модела.

Оказва се обаче, че изборът на материал в допълнение усложнява така и така сложното стартиране на новия модел.

Неръждаемата стомана се оказва сложна за прегъване и манипулиране, тествайки способността на Tesla да оформя материала в панели за каросерията, споделят източници на The Wall Street Journal, работили по пикапа.

Металът идва на рулони, които наподобяват на великански ролки от тоалетна хартия, и даже когато се развие, има наклонност да се върне в предходната си форма, показва още WSJ. Компанията не е дала отговор на настояването за коментар от изданието.

Тези компликации са измежду индустриалните трудности, с които Tesla се бори, преди да стартира да доставя първите си пикапи на 30 ноември, когато е планувано събитие във фабриката на компанията покрай Остин, Тексас.

Главният изпълнителен шеф Илон Мъск предизвести по време на диалог за облагите през октомври, че Tesla ще има „ големи провокации “ както при увеличение на фабричното произвеждане на Cybertruck, по този начин и във връзка с приходите от него, като сподели, че употребяваната нова технология ще направи построяването му по-трудно. Той не посочи какво тъкмо основава проблеми, напомня WSJ.

„ Изкопахме личния си гроб сys Cybertruck “, сподели тогава Мъск.

Пускането на пазара на Cybertruck е сериозно значимо за Tesla, чийто в миналото необикновен растеж на продажбите се забави, сблъсквайки се с по-силна конкуренция в EV пространството.

Компанията и нейните вложители разчитат, че пикапът ще провокира ново неспокойствие към марката във време, когато доста от другите модели на Tesla остаряват и Мъск прибягна до внезапно понижение на цените, с цел да притегли купувачи.

Tesla към този момент се сблъска с многочислени закъснения и надхвърляне на разноските за Cybertruck. Мъск сподели още по време на диалога за приходите през октомври, че чака в последна сметка да създава към 250 000 пикапа годишно. Той предизвести, че растежът ще бъде муден заради комплицирания дизайн и че Tesla надали ще доближи този ритъм на произвеждане преди 2025 година

Ръководителите на Tesla подчертаха преимуществата на неръждаема стомана, заявявайки, че това ще направи пикапа по-здрав и по-издръжлив. Тъй като металът е резистентен на разяждане, компанията може също да отстрани скъпата индустриална стъпка – боядисването.

Ходът обаче е опасен, като се има поради какъв брой рядко се употребява материалът за автомобилни екстериори. Последната компания, пуснала кола от неръждаема стомана, е DeLorean Motor преди повече от 40 години.

Също като нея, външните панели на Cybertruck няма да бъдат боядисвани. Tesla възнамерява да обработи повърхността, с цел да им придаде по-равномерен (полиран) тип, споделят още източниците на WSJ.

„ Оформянето на напълно твърда неръждаема стомана не е ракетна просвета, само че сигурно не е елементарно “, сподели пред вложителите през март Ларс Морави, вицепрезидент на автомобилното инженерство на Tesla.

Компанията работи с основания в Люксембург производител на стомана Aperam при създаването на персонализирана сплав за екстериора на Cybertruck, която дава отговор на условията ѝ за издръжливост и резистентност на разяждане, споделят източниците на WSJ.

Осигуряването на поредност на цветовете е фокус по време на процеса на разработка. Променливи като химията и техниките за обработка могат да повлияят на външния тип на неръждаемата стомана.

Tesla също по този начин се е насочила към по-дебел метал за екстериора на Cybertruck от този, който нормално се употребява в автомобилната промишленост, частично поради желанието на Мъск пикапът да бъде брониран.

Това го прави по-труден за пресите, които нормално се употребяват за производството на панели за каросерия в автомобилния бизнес. Вместо това Tesla реже с лазер частите и по-късно ги огъва в заложената форма, показва още WSJ.

Дори откакто пикапът поеме своя път, могат да се появят други провокации с материала.

Твърдостта и дебелината на метала евентуално ще го създадат по-устойчив на удари и драскотини, само че при положение, че има хлътналост, поправянето му може да бъде по-трудно, споделят специалисти от металообработващата индустрия.

„ Искате, не желаете, ще би трябвало да го поправяте “, споделя в отговор Крис Никълсън, който пътува по света, възстановявайки коли DeLorean, в това число унищожаване на вдлъбнатини.

В момента няма доста автомонтьори и сервизи с опит в поправянето на коли от неръждаема стомана, споделя той и прибавя: „ Тъй като Cybertruck е подготвен да излезе на пазара обаче, те ще би трябвало да се научат по какъв начин да вършат това. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР