Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на

...
Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на
Коментари Харесай

Правителството дава 400 000 лева на Рилския манастир

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2023 година в размер на 400 000 лева за финансова поддръжка за Рилския манастир „ Свети Иван Рилски ", се споделя в прессъобщение на министерството.

 

Като част от международното завещание ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в достоверен тип на манастирския комплекс, заради което българската страна годишно подкрепя финансово посредством Закона за държавния бюджет активността на манастирското приятелство за стопанисването сградния фонд на манастира, показват от Министерството на културата.

 

Манастирът е измежду най-значимите културни монументи в България, знак на страната, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Рилският манастир, включително и Хрельовата кула, църквата, манастирските здания и църквата „ Свети Лука " са оповестени през 1927 година за „ национална старост " (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 г. Хрельовата кула е оповестена за архитектурно-строителен монумент на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО, извършена от 5 до 9 декември 1983 година във Флоренция (Италия), Рилският манастир е разгласен за обект на международното културно завещание.

 

В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея доста старинни предмети, като църковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна сбирка и други

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР