Със стартирането си дигиталната валута на Китай ще създаде лавинообразен

...
Със стартирането си дигиталната валута на Китай ще създаде лавинообразен
Коментари Харесай

Дигиталният юан ще създаде парична лавина на пазарите

Със стартирането си цифровата валута на Китай ще сътвори лавинообразен резултат. Очакването идва поради това, че комерсиалните банки и други институции към този момент се състезават да дават най-хубавите и нови услуги, в това число новата форма на разплащателно средство, изяснява за Reuters чиновник на централната банка на Китай.

Китай се готви да бъде първата страна, която ще вкара цифровизирана вътрешна валута - развиване, което се следи от близко в международните промишлености за финансови услуги, макар че сега детайлностите са малко.

Сходно на препоръчаната от Фейсбук цифрова валута Libra и други криптовалути като биткойна, планът за електронно заплащане с цифрови валути (Digital Currency Electronic Payment - DCEP) ще бъде отчасти захранван от блокчейн технология.

Народната банка на Китай ще схване двустепенен метод със своя план, сподели ръководителят на института за проучване на цифровата валута на централната банка Му Чанчун.

Банката първо ще издава валутата на комерсиалните банки и други институции, които по-късно ще я препродават на обществото.

Проектът за електронно заплащане с цифрови валути е предопределен да замества съществуващите физически разплащателни средства. Хората, които имат валутата, няма да получават лихвени заплащания, което значи, че тя няма да се отразява върху инфлацията или паричната политика, изяснява Му.

Много икономисти обаче са на мнение, че " печатането " на цифрова валута от страна на Народната банка на Китай неизбежно ще се отрази отрицателно върху нейната действителна покупателна стойност, без значение от това, че локалната статистическа организация има доста принадлежности, с които може да прикрие нейната разяждане.
 Професор от Станфорд: Криптовалутите могат да унищожат лесното финансиране за банките
Професор от Станфорд: Криптовалутите могат да унищожат лесното финансиране за банките

Скоро може хората да редуцират доста размера на депозитите в банките, счита Деръл Дъфи

Авторите на организацията също поясняват, че въпреки и планът да има някои сходства с този на Фейсбук (Libra), наподобява, че ще разреши на китайските регулатори даже да имат по-близък надзор върху паричните потоци, в сравнение с сега.

Според пазарните наблюдаващи главната мотивация зад плана за цифров юан е желанието на Китай да отбрани границите на капитала си, изправени пред опасенията, че по-новите световни платежни системи и напредналите технологии могат да улеснят противозаконните парични потоци.

По-рано тази седмица Acoциaциятa нa гepмaнcĸитe бaнĸи, cъcтoящa ce oт пoвeчe oт 200 чacтни бaнĸи в cтpaнaтa, вĸлючитeлнo Dеutѕсhе Ваnk, Сrеdіt Ѕuіѕѕе и Соmmеrzbаnk, пoиcĸa cъздaвaнeтo нa дигитaлнo eвpo. B пoзициятa ce oчepтaвa нeoбxoдимocттa oт cъздaвaнe нa ĸpиптoбaзиpaнo eвpo, paбoтeщo нa oбщa oбщoeвpoпeйcĸa плaтфopмa зa плaщaния. Пpизивът пристигна като отговор на плана на Kитaй за цифров юан. В дoĸyмeнта асоциацията обрисува ĸaĸви биxa били пpeдимcтвaтa нa цифpoвoтo eвpo и ĸaĸ бaнĸитe и peгyлaтopитe мoгaт дa paбoтят зa изпълнeниeтo нa идeятa.
 Германски банки упорстват за основаването на цифрово евро
Германски банки упорстват за основаването на цифрово евро

Какви могат да бъдат плюсовете от криптовалута, различна на към този момент съществуваща валута?

Отговорът на Европейски Съюз също не закъсня. Вчера стана ясно, че Европейската централна банка също обмисля основаването на цифрово евро. Това се показва в институционален проектодокумент, поради проектите на Фейсбук за основаването на Libra, който срещна враждебна реакция измежду световните регулатори.

Проектът на Европейски Съюз, прегледан от създателите на Reuters, също приканва блока да създаде общ метод към криптовалутите, в това число вероятно запрещение на планове, които се смятат за прекомерно високорискови.

В сегашната си форма документът, който може да бъде признат от министрите на финансите на Европейски Съюз идващия месец, ще ускори регулаторната акция на съюза срещи криптовалутите, които до момента са единствено отчасти контролиране в някои страни членки.

" ЕЦБ и другите централни банки на Европейски Съюз биха могли да проучат потребно опциите и провокациите пред издаването на цифрови валути на централната банка, в това число като начертаят съответни стъпки за това ", написа в плана, квалифициран от финландското председателство на Европейски Съюз. Документът е образцов и предстои на промени.

И въпреки всичко най-амбициозният вид е в близко бъдеще европейските жители да могат да разполагат с електронни пари, които непосредствено да бъдат подадени в ЕЦБ, без да има потребност от потреблението на банкови сметки и финансови медиатори.

Повече информация за криптовалутата на Fаcebook - Libra, може да видите тук.
 Държавите, които възнамеряват да пуснат лична криптовалута
Държавите, които възнамеряват да пуснат лична криптовалута

Големите стопански системи, които до момента са оповестили такива намерения
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР