Шон Фейн от UAW казва, че се бори срещу „бедните заплати“ и „алчните изпълнителни директори“. Ето какво трябва да знаете.

...
Със стачката на Обединените автомобилни работници срещу трите големи автомобилни
Коментари Харесай

Със стачката на Обединените автомобилни работници срещу трите големи автомобилни производители, профсъюзният лидер Шон Фейн каза пред Face the Nation на CBS News, че се бори срещу „бедните заплати“ и „алчните изпълнителни директори. " Неговата пламенна реторика и креативен подход към стачката подчертават разликата му с предишното синдикално ръководство, според експерти.

Fain беше сравнително неизвестен извън синдиката до 14 септември, когато големите три автомобилни производители в Детройт не успяха да постигнат нов трудов договор преди договорът им с членовете на UAW да изтече. От началото на стачката Фейн се превърна в публичното лице на борбата на синдиката за извличане на по-високи заплати и облаги от автомобилните производители.

Той също така печели сравнения със сенатор Бърни Сандърс, независим от Върмонт, с коментари като забележката на Фейн пред Face the Nation в неделя, че „класата на милиардерите продължава да взема все повече и повече, а работническата класа продължава да си остава зад."

подчерта, че иска да управлява синдиката по различен начин, критикувайки предишното ръководство за това, че е било "твърде близо" до производителите на автомобили и не успява да се бори за техните работници.

"За мен ние сме на кръстопът“, каза Фейн пред Bloomberg Law през 2022 г., докато се кандидатира за избори за президент на UAW. „Трябва да привлечем лидери, които ще предприемат действия и ще бъдат проактивни, а не да чакат нещата да се случат, след което да реагират на тях.“

Ето какво трябва да знаете за Фейн.

Кога Шон Фейн се присъединява към UAW?

54-годишният Фейн започва работа в UAW през 1994 г., когато работи като електротехник за Chrysler в завода за леене на Кокомо в Кокомо, Индиана , неговия роден град.

Съюзът е бил познат на Фейн, тъй като той произхожда от семейство на членове на UAW, като дядо му започва работа в Chrysler през 1937 г., годината, в която работниците в този автомобилен производител се присъединяват към синдиката. Двама от бабите и дядовците му са били пенсионери от UAW GM и Фейн носи в портфейла си един от боновете за заплата на дядо си, за да му напомня за началото на семейството му.

Неговата роля в синдиката включваше обслужване на местните на „всяко ниво“, според UAW. Това включва избиране пет мандата като квалифициран комисионер по търговията и председател на производствения цех за Local 1166. 

Ръководителят на магазин е „сред най-взискателните работни места в синдиката, тъй като се справяте с оплаквания и проблеми на през цялото време", каза професорът от Калифорнийския университет в Бъркли Харли Шайкен пред NPR.

През 2009 г. той стана преговарящ на UAW, а след това през 2012 г. стана международен представител.

С какво е известен Фейн?

В предишни години Фейн беше откровен за някои трудови споразумения, като каза на Bloomberg News, че е бил против ратифицирането на двустепенна инициатива през 2007 г., което означава ново наетите ще бъдат плащани на по-ниска ставка и ще бъдат изключени от някои традиционни придобивки като пенсионен план.

„Тогава се сблъсках с много обратни удари“, отбеляза той.

Но скандалът с злоупотребите в UAW отвори вратата за нови гласове като Фейн във висшето ръководство на синдиката. Този случай включваше повече от дузина служители на UAW, които бяха обвинени в източване на пари за собствени нужди, вариращи от хазарт до закупуване на кокаин.

Какво правеше Фейн по време на скандала с UAW?

По време на скандала с присвояването Фейн работеше като международен представител в учебния център Stellantis, наблюдавайки програмите за обучение на умения. Stellantis, която беше създадена през 2021 г. при сливане между Fiat Chrysler и европейския автомобилен производител Groupe PSA, притежава Chrysler, Dodge, Jeep и RAM, заедно с големи чуждестранни марки, включително Citroën, Peugeot и Maserati.

„Винаги съм чувствах, че ръководството е твърде близо до компанията, но наистина единствените хора, които можеха да знаят какво наистина се случва, бяха хората, които трябваше да подпишат разходите. Тогава не бях в такъв тип роля", каза той пред Bloomberg News . „Работя с федералното правителство, с екипи от адвокати – всичко – опитвайки се да изчистя и реорганизирам.“

Колко прави средно един автомобилен работник в UAW – и колко получават главните изпълнителни директори на голямата тройка? Тези са превозните средства, които са най-засегнати от стачката на UAWUnited Auto Workers започват стачка срещу Ford, GM, Stellantis

Каква е заплатата на Шон Фейн?

Последните налични данни за заплатата на Фейн в UAW са от 2022 г. , преди избирането му за президент, според Министерството на труда на САЩ. Миналата година Фейн е спечелил 160 130 долара като административен асистент на синдиката, показва синдикална декларация.

Предишният президент на UAW Реймънд Къри спечели $267 126 през тази година.

Какво иска UAW от автомобилните производители?

Фейн каза пред Face the Nation на CBS News в неделя, че исканията на синдиката „са справедливи. Ние искаме нашия справедлив дял в тази икономика и плодовете на нашия труд“.

Стачката включва три фабрики: завод за сглобяване на GM във Уенцвил, Мисури; монтажен завод на Ford в Уейн, Мичиган; и монтажен комплекс Stellantis в Толедо, Охайо. Заводите произвеждат някои от най-популярните автомобили на производителите на автомобили, включително Jeep Wrangler и Ford Bronco.

Целта на UAW е да окаже натиск върху производителите на автомобили да осигурят 36% увеличение на заплатите за четиригодишен договор; пенсионни обезщетения за всички служители; ограничено използване на временни работници; повече платен отпуск, включително четиридневна работна седмица; и повече защита на работните места, включително правото на стачка при затваряне на заводи.

Работи ли стратегията на Fain?

Неговата стратегия за насочване към три фабрики в първоначалния ход на UAW „със сигурност създаде повече несигурност“, каза Кац от Cornell. Фейн вероятно иска да докаже, че "той е твърд войнствен човек, който няма да се съгласи на отстъпки."

Но е вероятно трудовият спор да бъде уреден поради икономически обстоятелства, а не поради влиянието на индивида работнически лидери, добави той. Факт е, добави Кац, че автомобилните работници се пазарят от позицията на силата и по този начин е вероятно да спечелят много - но не всички - от своите искания.

shawНапример, тъй като пазарът на труда е стегнат, съпрузите или партньорите на автомобилните работници вероятно работят, което дава на служителите повече възможности за преговори и икономическа гъвкавост, за да се справят със стачка, добави той.

UAW „ще получи силно споразумение, въпрос е как и кога ще постигнат компромис“, каза Кац.

Прогнозата на Katz: UAW ще спечели 3% годишно увеличение на основното заплащане при многогодишен договор, както и възстановяване на корекцията на разходите за живот и плащане на еднократна сума за удара от инфлацията по време на пандемията. Някои временни работници ще бъдат превърнати в постоянни служители, а заплатите на работниците от най-ниското ниво ще се доближат до най-високото ниво. Но, добави той, е малко вероятно UAW да получат възвръщаемостта на традиционната пенсия.

„Бих отхвърлил офертите [на автомобилните производители] точно както той ги отхвърля“, добави Кац. „Повече власт за него. Когато печалбите и продажбите на компанията са силни, има ниско ниво на заетост и силна икономика, синдикатите се справят доста добре.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР