Със смъртта на майка си кралица Елизабет в четвъртък, принц

...
Със смъртта на майка си кралица Елизабет в четвъртък, принц
Коментари Харесай

Неразбран или опърничав: Кой е новият крал на Великобритания?

Със гибелта на майка си кралица Елизабет в четвъртък, принц Чарлз най-сетне стана Крал на Обединеното кралство, поставяйки завършек на очакване, траяло повече от 70 години. Това е най-дългото очакване за унаследяване на трона в английската история, написа Reuters в собствен специфичен материал за новия крал.

Ролята, която ще извършва Чарлз, е плашеща. Покойната му майка бе извънредно известна и уважавана, само че тя оставя след себе си кралско семейство, чиято известност е опетнена, а връзките са обтегнати, в това число поради продължаващи обвинявания в расизъм против чиновници на Бъкингамския замък.

Чарлз се изправя пред тези провокации на 73-годишна възраст. Той ще е най-възрастният монарх, заел трона в потекло, което датира отпреди 1000 години. До него ще бъде втората му брачна половинка Камила, която към момента разделя публичното мнение.

За недоброжелателите новият крал е слаб, суетлив и зле квалифициран за ролята на суверен. Той е бил осмиван, че приказва с растения и е захласнат от архитектурата и околната среда, а и дълго ще бъде свързван с проваления му първи брак с починалата принцеса Даяна.

Поддръжниците споделят, че това е деформиране на положителната му работа, че той просто е неразбираем и че в области като изменението на климата, той е изпреварил времето си. Те настояват, че той е деликатен и угрижен за своите събратя британци от всички общности и сфери на живота. Неговата благотворителна организация Prince`s Trust е помогнала на повече от един милион безработни и младежи в неравностойно състояние от основаването си преди съвсем 50 години.

Проблемът е, че сте в обстановка, в която няма победа. Ако не извършите безусловно нищо... те ще се оплачат от това “, споделя един път Чарлз в ефирен документален филм. „ Ако се опитате да извършите нещо, с цел да помогнете, отново няма да са удовлетворени. “

През целия си живот Чарлз е притиснат сред една модернизираща се монархия, пробвайки се да откри своето място в бързо изменящо се и по-егалитарно общество, като в същото време поддържа традициите, които придават на институцията нейната прелест.

Това напрежение може да се види в живота на личните му синове. Най-големият - 40-годишният Уилям, в този момент самият правоприемник - води живот на обичаен дълг, благотворителна активност и военни изяви. По-малкият наследник Хари, на 37 години, живее в покрайнините на Лос Анджелис с някогашната си брачна половинка американска актриса Меган и фамилията си, създавайки нова кариера, която е по-скоро в крайник с Холивуд, в сравнение с с Бъкингамския замък.

Братята, в миналото доста близки, в този момент съвсем не си приказват.
Възпитание
Подготвен от раждането си да стане крал един ден, Чарлз Филип Артър Джордж е роден в Бъкингамския замък на 14 ноември 1948 година, на 12-ата година от ръководството на дядо му, крал Джордж VI. Само на 3 години, когато той става явен правоприемник, откакто майка му става кралица през 1952 година, възпитанието на Чарлз постоянно е било друго от предходните бъдещи монарси.

За разлика от предшествениците си, обучавани от частни учители, Чарлз учи в учебното заведение Hill House в Западен Лондон, а и в учебното заведение Cheam в Бъркшър, в което е учил и татко му, принц Филип. След това той е изпратен в Gordonstoun в Шотландия, където Филип също е учил. Чарлз разказва времето си там като пъкъл: бил уединен и унизен. „ Присъда затвор “, споделя той. „ Колдиц с килтове “.

Отново нарушавайки традицията, той отива в Trinity College, Кеймбридж, с цел да учи археология и физическа и обществена антропология, само че по-късно се преориентира към история.

По време на образованието си той публично бе коронован за принц на Уелс - купата, която обичайно се носи от престолонаследника - на грандиозна гала през 1969 година, откакто прекара девет седмици в Уелски университет, където споделя, че се сблъсква с съвсем ежедневни митинги от националисти. На идната година той става първият английски правоприемник, получил тапия.

Подобно на доста кралски особи преди него, той се причислява към въоръжените сили, в началото в Кралските военновъздушни сили през 1971 година, а по-късно във флота, издигайки се в йерархията, с цел да командва миночистача HMS Bronington, преди да приключи дейната си работа през 1976 година

Като млад принц той наподобява изтънчено, спортна персона, която обича ски, сърф и гмуркане. По това време е разпален състезател на поло и също по този начин язди като жокей в редица надпревари.

През 1979 година прачичо му лорд Маунтбатън, който той разказва като „ дядото, който в никакъв случай не съм имал “, е погубен при бомбардировка на Ирландската републиканска войска (IRA). Това е загуба, която го белязва надълбоко.

Изглеждаше по този начин, като че ли основата на всичко, което ни беше скъпо в живота, беше непоправимо раздрана “, споделя той по-късно.

При напускането на флота през 1976 година той търси място в публичния живот, защото по това време няма ясна конституционна работа, избрана за наследника на трона. Веднъж Чарлз споделя, че би трябвало да измисля задания се в крачка.

„ Това е толкоз забавно, предизвикателно и несъмнено комплицирано “, споделя той за ролята си в документален филм за отбелязване на 70-ия му рожден ден.
Принцеса Даяна
Въпреки това, за мнозина във Англия и отвън нея, Чарлз постоянно ще бъде свързван с обречения си брак с лейди Даяна Спенсър и връзката му с Камила Паркър Боулс, любовта на живота му.

Когато той и Даяна се женят през 1981 година пред световна телевизионна публика от към 750 милиона души, булката му наподобява да е идеалният избор.

Първоначално всичко наподобява добре, а синовете Уилям и Хари се рождат през 1982 година и 1984 година надлежно. Но зад кулисите бракът има проблеми. След раздялата им, Даяна упреква Камила за проваления им брак, като в телевизионно изявление през 1992 година споделя „ в този брак бяхме трима. “ Чарлз декларира, че е останал правилен, „ до момента в който (бракът) не се разпадне окончателно “. Двойката се развежда публично през 1996 година

Когато Даяна умира в автомобилна злополука в Париж през 1997 година, в пресата се появяват язвителни излияния против него и Камила, а публичната му известност пада.

През десетилетията по-късно ситуацията му се усъвършенства, макар че той остава по-малко известен от майка си. През 2005 година той най-сетне се дами за Камила, която се появи в светлината на публичното внимание, с цел да завоюва по-голямо приемане и похвали за нейния неналожителен жанр.

Сянката на Даяна обаче остава, а животът й продължава да вълнува публиката. През последните години тя бе обект на огромен филм и мюзикъл на Бродуей, до момента в който връзката на двойката бе в центъра на хитовата драма на Netflix „ Короната “.
Медийно пренебрежение
Тъй като таблоидите се занимават с връзките му, не е изненадващо, че връзките му с медиите постоянно са били изпитателни и той не крие презрението си към папараците.

Наистина не съм доста добър в това да бъда играеща маймуна. Мисля, че съм много затворена персона. Не съм подготвен просто да извършвам, когато желаят това от мен “, споделя той през 1994 година

На фотоси по време на ски почивка през 2005 година той бе чут да назовава медиите „ кървави хора “ и да споделя за кралския сътрудник на BBC: „ Не мога да претърпявам този човек. Той е толкоз ужасяващ “.

По това време медиите желаят да хвърлят повече светлина върху персоналния му живот, само че Чарлз желае да приказва намерено за обществени и духовни тематики. Той в никакъв случай не се е свенил да излага възгледите си по въпроси, близки до сърцето му.

Но посредством дейности като основаването на марката Duchy Originals за разпространение на органични храни и изказванието, че е разговарял с растенията си и се е ръкувал с дървета, когато ги е засадил, някои медии го дефинират като фанатик, който избира да бъде фермер, в сравнение с принц. Той е подложен на критика и за това, че искрено не харесва плануваното модернистично уголемение на Националната изложба в Лондон. Обвиняват го и в „ измамничество “ поради това, че се застъпва за лекуването с различни медикаменти.

Биографът Том Бауър споделя, че принцът е бил зает с въпроси като околната среда, само че е бил твърдоглав и некадърен да понесе рецензиите.

Той е стимулиран човек, който безспорно желае да прави положително, само че не схваща, че следствията от доста от неговите дейности предизвикват доста проблеми “, споделя Бауър. 

Критиките понижават през последните години, като вместо това вестниците насочват гнева си към сина му Хари, само че не изчезват изцяло.  Медиите оповестиха през юни, че той е взел участие в разногласия с държавното управление по отношение на политиката му за изпращане на търсещи леговище в Руанда - нещо, което принцът, както се споделя, е нарекъл „ ужасяващо “, което е довело до рецензии от министри и вестници.

Ако той не е доста деликатен, тези, които не са съгласни с провокативните му политически възгледи, също могат да стигнат до заключението, че английската конституционна монархия към този момент не си коства да се пази “, написа Daily Mail в публицистичната публикация.
Загрижен за хората
Поддръжниците споделят, че новият крал е съществено мислещ човек с същинска угриженост за своя народ. За някои той има невъзможна роля - или е упрекнат в политическа интервенция, в случай че демонстрира интерес към обществените въпроси, или рискува да бъде етикетиран като капризен принц.

Защо мислиш, че съм правил всичко това през всичките тези години? “ споделя той в телевизионно изявление за изменението на климата през 2021 година „ Защото постоянно съм мислил за идващото потомство. “

В дневниците си Крис Мълин, някогашен народен представител от лявата Лейбъристка партия, си спомня визитата в дома на Чарлз в Кларънс Хаус, където тогавашният принц приказва пред събралите се политици за своите благотворителни организации.

„ Обхватът им е необятен, само че той постоянно се връща към една и съща точка: младите, изключително недоволните, нещастните и даже злонамерените “, написа Мълин. „ Признавам, че съм впечатлен. “

През 70-те години на предишния век, когато английската стопанска система е в тежко състояние, той употребява компенсацията си от военноморските сили от 7400 паунда, с цел да финансира публични начинания. По-късно, с градовете, раздирани от протести и растяща безработица, неговият Prince`s Trust стартира да оказва помощ на младежи в неравностойно състояние да стартират личен бизнес.

Щях да бъда блестящ глупак, в случай че не бях обърнал малко внимание на сходни неща. Спомням си, че си мислех, че съм сигурен, че има нещо, което мога да направя, с цел да оказа помощ “, споделя Чарлз.

От най-важната си идея – околната среда – той към този момент може да се утеши, че международните водачи са се съгласили с настояванията му да се оправят с рецесията с изменението на климата. На конференцията на Организацията на обединените народи COP26, извършена във Англия през 2021 година, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън похвали водачеството на Чарлз, като му споделя, че той е предиздвикал „ цялото нещо да върви “.

Синът на Чарлз, Уилям, споделя: „ Той се оправи доста мъчно с това и мисля, че се потвърди, че е много квалифициран. “
Щастлив в своята градина
Далеч от кралския дълг или предизборната акция, Чарлз е най-щастлив в градината на дома си в Хайгроув в Западна Англия или, сходно на починалата си майка, на разходки и лов на риба в дивите парцели на шотландските домове на кралското семейство, където също рисува акварели. Обича да плете и е написал детска книга „ Старецът от Лохнагар “. Освен това е разпален по изкуствата, изключително по творбите на Шекспир, операта и Леонард Коен.

Насаме той е занимателен с „ нечестиво възприятие за комизъм “, само че също по този начин раздразним и придирчив, споделят помощниците му. Те отхвърлят обвиняванията, че държи на лукса, само че споделят, че счита, че би трябвало да направи царствено шоу, когато обстановката го изисква. Някои от околните му споделят, че е благ и работлив, а приятелите му приказват за неговата лоялност към дълга, като се грижи за документите си до среднощ през множеството дни.

Човекът в никакъв случай не се стопира. Искам да кажа, че когато бяхме деца, имаше торби с работа, които бяха из целия му кабинет. Едва успяхме даже да стигнем до бюрото му, с цел да му пожелаем лека нощ “, споделя Уилям в документален филм за отбелязване на 70-ия рожден ден на татко му.

Въпреки дългото очакване за трона, работата не е нещо, за което постоянно мисли, споделя брачната половинка му Камила. Попитана дали да бъде крал е нещо, за което той приказва, тя отговоря: „ Не доста, не. Това е просто нещо, което ще се случи. “

Това са усеща, изразени от самия Чарлз.

За страдание, това ще се случи вследствие на гибелта на майка ми, моят родител, което не е толкоз хубаво, тъй че по-добре да не мисля доста за това “, споделя той през 2010 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР