Със скандал започна и приключи изслушването на бившия вътрешен министър

...
Със скандал започна и приключи изслушването на бившия вътрешен министър
Коментари Харесай

Скандал на изслушването на Рашков, той взриви залата: Димитрови ми носеха информация за…

Със скандал стартира и завърши чуването на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков във краткотрайната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможната роля на Асен Василев в тях.
Депутатът от ПП-ДБ избяга от въпросите за околните си връзки и познанството си с упрекнатите в контрабанда Марин и Стефан Димитрови, предава Блиц.
Председателят на комисията Тошко Йорданов помоли някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който приказва преди Рашков, да остане в залата.
Това даде късмет на Рашков да нападна Тодоров с въпроси, макар че беше помолен от ръководителя на комисията да оформи изявлението си като ревю, тъй като директното задаване на въпроси нарушава откритата процедура.
Въпреки това Рашков си зададе въпросите към Тодоров.
Депутатът от ПП-ДБ продължи с офанзивата си: „ Каза се и е отговорено, че са прихванати СРС, в които е прихванат диалог сред министъра Асен Василев и някой различен. Смятате ли, господин ръководител, че това е законосъобразно, което се прави тук пред публицистите, поради наредбата на член 32 от Закона за СРС, които не разрешават разгласяването на данни, сърбани посредством СРС? “
Тошко Йорданов отговори: „ Първо ви дадох думата за ревю. Вие тръгнахте да ми задавате въпроси. Идете и задайте въпроса на шефа на ДАНС, който в тази комисия изнесе тази информация “. Той прикани Рашков да продължи с ревюто си и да спре да му задава въпроси.
„ Изобщо няма да мълча, когато виждам, че се правят престъпления и то в Народното събрание. Вие сте в някаква неточност, че аз ще мълча, когато вие тук като председателстващ ще вършите нарушаване на закона. И никой жител не би трябвало да си мълчи! “, увеличи звук Рашков.
„ И не ме поучавайте в тази област. Аз съм хабилитиран в тази област “, продължи нападателно той.
„ Радвам се “, отвърна Йорданов умерено.
Пререканието накара Йордан Цонев от Движение за права и свободи да се възмути: „ Може ли да въведете ред и хабилитираното лице, което стои против нас, което десетки пъти ни е казвало, че е хабилитирано, а мен ме е позор, че ми е сътрудник, тъй като и фотоси и всичко, които видяхме, няма потребност от пояснение и от въпроси, да се държи обичайно и да не ни учи? “
„ Защото неколкократно в няколко легислатури на Народното събрание се е опитвал да ме учи. Не знам на какво. Обаче това, което знае, не желая да ме учи на него. Въведете ред! Защото всеки идващ път аз ще се обаждам по различен метод “, закани се Цонев.
„ На нетърговия с гласове по време на изборите, на това ще ви изучавам “, сопна се Рашков. „ Там получихте голям брой неоправдателни присъди за вашите дейности. И идната, която ще получите, е за това, което казвате сега “, съобщи Цонев.
„ Бъкел не схваща от углавен развой, приказва за СРС-та, а ДАНС и Тодоров приказват за ВДС, които са очевидни материали, те са минали през стадия на СРС “, съобщи Хамид Хамид и прикани Рашков да е малко по-скромен, тъй като цяла България го видя по какъв начин купонясва с бандидите в страната.
Според някогашния вътрешен министър, краткотрайната комисия не може да извърши задачата, за която е сложена.
Той изясни за следващ път, че се е срещал с Мартин и Стефан Димитрови, защото те му подавали сигнали за изнудване и за пазаруване на гласове в региона на Хасково.
Той уточни, че мотивът за първото посещаване на Стефан Димитров при него е по отношение на едно дело, което е било „ смачкано “ от прокуратурата, в което се уличавал някогашният министър на земеделието храните Мирослав Найденов. Ставало дума за очевидец, върху който бил оказван напън от Бойко Борисов и той отдръпнал показанията си.
По късно обаче Димитрови станали сътрудници на Рашков и да бори купения избор в Хасково. Затова и той назначил за началник на хасковската полиция Кирчев, а Димитрови били доста скъпи, тъй като били осведомени с ситуацията по време на изборите в Хасково.
„ Тези хора идваха при мен, с цел да ми носят информация за пазаруване на гласове “, съобщи Рашков.
По мотив датата 28 септември 2023 година, Бойко Рашков е имал рожден ден тогава и е чествал в министерството на вътрешните работи с над 100 индивида и тогава Димитрови били също там.
След това Рашков разгласи, че няма какво повече да каже и че следва да напусне, тъй като тази комисия работила предумишлено, като упрекна за това Станислав Балабанов от Има Такъв Народ, който води предходното й съвещание. И демонстративно напусна залата.
А опитът на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов да получат отговор на въпроса си дали чества рождените си дни в министерството удари на камък.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР