„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и

...
„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и
Коментари Харесай

Йотова: Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза

„ Със силата на българската култура и просвета ще преодолеем и сегашната рецесия. Институциите сме длъжници на българската просвета. Като жители би трябвало да й помогнем да оцелее през идващите месеци. " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова при поднасянето на цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

„ Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската култура и просвета, пред духовността. 24 май - няма друга дата, толкоз обичана за всеки от нас, надълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската писменост и родната тирада ", показва Илияна Йотова в приветствието си за Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност.

По думите на вицепрезидента празникът тази година е необикновен поради опустелите учебни заведения и университети. „ В месеците на паника и физическа изолираност българското слово мина граници и съкрати дистанции, с цел да преодолеем по-леко компликациите ", акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът особено благодари на учителите, учениците и родителите, които дружно съумяха се оправят в изискванията, наложени от пандемията. „ Успяха с помощта на отдадеността на учителите, на ентусиазма на родителите и любознанието на нашите деца, които не пропуснаха своите уроци. Такъв е нашият ген, това е наследството на една от най-старите страни в Европа, отворила пътя на славянската цивилизация с безсмъртното Кирило-Методиево дело ", акцентира вицепрезидентът Йотова и добавя: „ На днешния ден даваме и предаваме на поколенията нашата клетва да пазим делото им от деформиране, от посягане към историята ".

Илияна Йотова благодари на стотиците деца и възпитаници от българските общности в целия свят, които се включиха във виртуалния конгрес „ Голи са без книги всички нации ", проведен от вицепрезидента и екипа й. Целта на самодейността, чието мото са мъдрите думи на Константин-Кирил Философ от „ Проглас към Евангелието ", е да се насърчат деца и младежи от български генезис да почетат делото на славянските първоучители с рецитал на стихотворение, с ария, с прочит на обичан български създател или на авторски текст, отдадени на задачата на Светите братя и техните възпитаници. „ Пъстрата картина, незаглъхващите рими на родния език и на детските гласове, увековечени в електронните файлове, може да видите и чуете в моята публична фейсбук страница и в моя ютуб канал - https://www.youtube.com/channel/UCrHSSGeDjulB8qYemDSr-Wg ", показва Илияна Йотова. Най-малките участници, изпратили своя привет, са на 3 години.

Към българските деца и младежи вицепрезидентът се обръща с думите: „ Мили българчета, в никакъв случай не забравяйте, че сте част от велика империя на духа - България. В софтуерния XXI век би трябвало да имаме самочувствието на съживен народ посредством словото и книжнината, тъй като „ народността не пада там, дето знанието живей ".

„ Да пребъдат през вековете българската писменост, българската тирада, българската просвета ", декларира Илияна Йотова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР