Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни

...
Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни
Коментари Харесай

Грипът вече е в Европа, в България също циркулират грипни вируси

„ Със сигурност в България към този момент има някаква циркулация на грипни вируси “, заяви пред NOVA основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. По думите му на седмица се изследват до 120 души, които демонстрират признаци, сходни на грип. До момента няма позитивни проби за грип, само че в Европа процентът на позитивните проби към този момент мина 10, което е знак, че сме в навечерието на зараза.

„ Засега не можем да кажем по кое време ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я чакаме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е релативно умерено ”, добави Кунчев.

Д-р Кунчев изясни дали топлото време е факторът, който забави настъпването на грипната вълна у нас. „ За разпространяването на грипа атмосферните условия оказват малко въздействие. При почнала грипна зараза, каквито и да са естествените фактори - тя се развива. Това не е главната причина, само че доста мъчно можем да кажем каква тъкмо е тя ”, сподели инспекторът.

Оказва се, че вариантите, които се чака да ни нападат през този сезон, са относително нови. „ От представителите на H1N1 това е „ Бризбейн ”, от H3N2 - „ Канзас ”. Предполагам, че един от двата ще бъде главният в Европа ”, уточни доктор Ангел Кунчев. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР