Със 178 гласа “за“, без нито един против и 33-ма

...
Със 178 гласа “за“, без нито един против и 33-ма
Коментари Харесай

Парламентът одобри промените в Закона за съдебната власт: ВСС ще приема етични кодекси на поведение

Със 178 гласа “за “, без нито един срещу и 33-ма „ въздържал се “ Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), препоръчани от Министерския съвет.

В същото време беше отритнат законопроектът на „ Възраждане “, който получи 56 гласа в поддръжка, пет – „ срещу “ и 148 „ въздържал се “.

Проектът на Министерския съвет (МС) урежда пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, като се регистрират спецификите на съдийската и прокурорската гилдия и разликите в професионалния статус и служебните отговорности на магистратите.

Предвижда се в едномесечен период от влизането в действие на промените съответната гилдия да одобри кодекса и да внесе етичните правила за одобрение от пленума на Висш съдебен съвет.

С оферти, само че отритнат в залата, законопроект на „ Възраждане “, се предвиждаше да бъдат въведени механизми за повишен надзор на активността на основния прокурор и на административните ръководители на органите на правосъдната власт.

С него се уточниха условията за юридически стаж и професионална подготовка на изборните членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота, като се откриват условия за научна степен в региона на публичноправните науки за част от претендентите и най-малък юридически стаж в правосъдната власт или в публичноправната сфера, оповестява Българска телеграфна агенция.

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР