Със 162 гласа за депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

...
Със 162 гласа за депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС
Коментари Харесай

Промените в Конституцията: разрешиха двойното гражданство за депутати и министри

Със 162 гласа " за " депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи гласоподаваха българи с двойно поданство да стават народни представители. Като те би трябвало да са живели в страната последните 18 месеца. По този метод е позволено двойно поданство да имат и министри, защото те би трябвало да дават отговор на изискванията за депутат.Този текст е записан в плана за конституция, който Народното събрание гледа на второ четене през днешния ден. Това не е дефинитивно гласоподаване, защото конституцията се приема на три гласувания. Третото е в целокупност, а не текст по текст каквото е второто. 

Против бяха Българска социалистическа партия. " Възраждане " и Има Такъв Народ не са в залата. Те напуснаха полемиката при започване на пленарния ден.   

Мая Димитрова от Българска социалистическа партия попита по какъв начин може да се потвърди 18 месеца уседналост, още повече, че се приказва за влизане в страната ни в Шенген. Тя обърна внимание на обстоятелството, че " ние като страна не сме наясно какъв брой са българите в чужбина, къде живеят, какъв брой от тях имат двойно поданство ". Димитрова напомни, че юристите на публичните полемики не утвърдиха сходно предложение. Тя прочете и елементи от клетвата, която се поставя при приемане на американско поданство. 

Съпартиецът й Иван Ченчев също се изрече срещу предлагането. Той пък прочете клетвата, която се поставя при приемане на поданство в Канада. Той " с вътрешна увереност " щял да гласоподава срещу. 

Независимият Радостин Василев мощно се надявал в ГЕРБ да има някакъв морал и да гласоподават срещу. Не " трябвало да се отваря вратата авансово избрани хора, включително и сътрудници ", да влязат в Народното събрание. 99% от българите в чужбина не желали да вземат участие в политиката, а желаели страната ни да стане правова, добави Василев.  Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия го попита " каква е логиката на тези 18 месеца, за какво не са 19 или 20 ".

Радостин Василев му отговори, че " може би са две бременности, или две ротации, или две сглобки да се завъртят ".

Антоанета Цонева от ПП-ДБ отбрани предлагането. Според нея е " пристигнал моментът това да бъде направено ". От 16-те страни в Европейски Съюз, които давали право на двойно поданство, единствено у нас нямали право да се кандидатират за депутати.   

Кристиан Вигенин й опонира, че " най-малко да са били записали, че депутати могат да стават хора с българско поданство по рождение, а след това са получили второто поданство ". Според Георги Свиленски това била една от най-важните промени в конституцията. Той попита Борисов, Пеевски и Христо Иванов кой внесе предлагането, тъй като авторството трябвало да стане ясно. Най-много очаквал отговор от Христо Иванов. Репликира го обаче Атанас Атанасов, който щял да поддържа уверено текста. Едно от огромните достижения  на измененията през 1989 година било, че паднали границите. Той неотдавна имал сантиментална среща с доста непосредствен другар доктор, който от 1990 година бил в Съединени американски щати, в този момент се пенсионирал, построил си къща във Виница и споделил, че желае да почине в България.

 Атанасов сподели, че и неговите две деца живеели в Съединени американски щати, били американски жители, само че доста би се радвал да се върнат в България. После Атанасов разгласи, че " Сергей Станишев бил станал български жител през 1996 година, а Андрей Луканов също бил със руско поданство ". 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР