Със 149 гласа за, 50 против и трима въздържали се

...
Със 149 гласа за, 50 против и трима въздържали се
Коментари Харесай

Парламентът прие американска технология за АЕЦ Козлодуй

Със 149 гласа " за ", 50 срещу и трима въздържали се Народното събрание ратифицира на първо четене Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България. Точката е изключителна и бе препоръчана да е част от дневния ред на депутатите за през днешния ден, оповестява БНР.

Остра бе реакцията на опозицията в лицето на " Възраждане " и Българска социалистическа партия за технологията на американските нуклеарни реактори, ръководещите резервираха безмълвие. Към момента на площадката на " Козлодуй " работят два реактора с съветска технология. През декември на 2022 година " Уестингхаус " подписа 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ", като доставките ще стартират през 2024 година. Ядреното гориво ще се създава в завода на " Уестингхаус " във Вестерос, Швеция, като това е единственият изцяло самостоятелен от съветски доставки и технологии план. Министерският съвет утвърди отчет на министъра на енергетиката за предприемането на дейности по построяването на блок 7 и 8 на АЕЦ Козлодуй с американската технология. От опозицията остро подлагаха на критика метода на подписването на съглашението, цената и технологията. 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов назова оскърбление и изменничество и заплаха от затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ".  " Това, че се планува 2/3 от производството на електрическа енергия в България да стане благосъстоятелност на непозната страна, това не е никакъв проблем. Ако си подвластен за 10% от своето индустриално произвеждане за газови енергоносители от Русия, това е голям проблем. Това е взаимозависимост. Ако обаче си подвластен енергийно от Съединени американски щати за нещо доста по-драматично, тъй като производството на ток е доста по-важно, в сравнение с вноса на газ, това към този момент е по какъв начин беше евроатлантическа взаимност ", възмути се той. 

Борислав Гуцанов и Румен Гечев от Българска социалистическа партия за България дефинираха дейностите на държавното управление като слугинаж и нарушаване на всички правила в Европейския съюз.  " Кооперация не може да си построите, тоалетна не можете да си построите на абстрактен план без да има нужните документи, а тука нуклеарна централа ще строите по този метод ", добави Гуцанов. " Твърдяхте, че скъпо ще коства Белене и излезе, че в този момент вие ми оферирате, от една страна, фантастично високи цени, и второ - цени без таван ", уточни Румен Гечев.

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР