"Сърцето на иранската икономика" - така наричат големия базар на

...
"Сърцето на иранската икономика" - така наричат големия базар на
Коментари Харесай

Как живее златната иранска младеж

"Сърцето на иранската стопанска система " - по този начин назовават огромния базар на Техеран. В единия му край продават подправени маркови платове на кг - имитации на Луи Вюитон, Гучи, Шанел, Лий, Найк. Търсенето е голямо. В северната част на иранската столица се разкрива напълно друга панорама. Там се намира комерсиалният комплекс "Сана ", където се продават истински артикули. "Ние получаваме стоката непосредствено от чужбина, да вземем за пример от Дубай ", споделя младата продавачка Мехди, която работи във филиала на Найк.

Нашите клиенти са взискателни и могат да си разрешават да удовлетворяват желанията си. "Те пътуват по света и разпознават истинските артикули от пръв взор ", добавя Мехди.

За привилегированите иранци глобите нямат значение

Търговският комплекс "Сана " е един от новите молове в Техеран. Там, в полите на планината Алборз, преди са се простирали овощни градини. В предишното тук са били дворците на царете. Днес на същото място живеят партийни функционери и политици - водещи фигури от Ислямската гражданска война. Техни съседи са богати предприемачи, множеството от които поддържат близки връзки с властта. Не е загадка, че иранската стопанска система страда и от корупция, и от сенчеста стопанска система.

Въпреки наложените от Съединени американски щати наказания, заможните и високопоставените иранци могат да намерят в комплекса "Сана " всичко, което може да се купи с пари, в това число истински артикули "Made in USA ". Например раници на Найк. "Те костват по 68 евро и сега се продават доста добре. Много тийнеджъри ги харесват ", споделя продавачката Мехди.

За елементарните иранци 68 евро са едно малко положение. Средният приход в страната е 400 евро месечно - само че единствено в случай че се счита по формалния обменен курс, който е 48 000 риала за едно евро. По този курс обаче могат да се сменят пари единствено в случай че, да вземем за пример, са нужни средства за покупката на лекарство. На свободния пазар едно евро излиза доста по-скъпо - 145 000 риала. При това състояние за множеството хора задграничните артикули са безусловно недостъпни.

Едни тънат в бедност, други - в разкош

Страната е в икономическа рецесия към този момент повече от година. През май 2018 американският президент Доналд Тръмп анулира едностранно нуклеарното съглашение с Иран, започва акция на "максимален напън " и наложи наказания на страната. Вследствие на това риалът внезапно се обезцени, инфлацията набъбна. Някои икономисти настояват, че покупателната дарба на иранците е спаднала с 80 % през последните месеци.

Не всички обаче са наранени от рецесията. "Обичам качеството и на драго сърце заплащам за него ", показва 30-годишната Саба, брачна половинка на предприемач. Тя отхвърля да изясни с какво тъкмо се занимава мъжът ѝ. Семейството живее в пентхаус в северната част на Техеран - в регион, в който жилищата костват по 4000 евро квадратният метър. "Подобно на моите приятелки, и аз пазаря най-вече в чужбина, когато съм в отпуска. Аз не пазаря доста, само че имам приятелки, които непрекъснато се обличат по последна парижка или италианска мода. Мъжете им печелят в евро или долари. Който печели в риали, естествено не може да си разреши такива неща ", споделя Саба.

Дори правнукът на аятолах Хомейни, който е политически и набожен лидер на Ислямската гражданска война от 1979, носи американски марки. Миналата година една негова фотография провокира остри рецензии. На нея 21-годишният Ахмад Хомейни, с съвременни тъмни очила и суичър на Найк, театралничи до млада жена с жокейска каска в една школа за езда. Неговият прародител бе водач на гражданска война, дала обещание по-добър живот на бедните и онеправданите. Но тъкмо те са главните жертви на американските наказания.

Само 2,5% от иранците се водят заможни

Ножицата сред небогати и богати се разтваря от ден на ден. Два милиона от съвсем 81 милиона иранци, т.е. тъкмо 2,5 %, се водят заможни. Четиричленно семейство от тази категория разполага с към 1300 евро месечно, според статистиките, публикувани преди настъпването на икономическата рецесия.

Още по-малко са богаташите, чиито приходи са в евро и в долари. Те не крият благосъстоянието си и го показват интензивно в обществените мрежи. Акаунтът в Инстаграм "Rich Kids of Tehran " ( "Богатите деца на Техеран ") има 146 000 почитатели. По фотосите се виждат красиви и богати младежи в скъпи съвременни тоалети пред първокласни вили. Техният жанр на живот е фантазия за мнозина млади иранци. Но множеството могат да си разрешат единствено фалшифицираните емблеми на известни марки или "разкрасените " с тях облекла, които от базара в Техеран се популяризират из цялата страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР