Сърдечният лекар акад. Иво Петров влиза в листата на общинските

...
Сърдечният лекар акад. Иво Петров влиза в листата на общинските
Коментари Харесай

Акад. Иво Петров влиза в листата на общинските съветници на ГЕРБ

Сърдечният доктор акад. Иво Петров влиза в листата на общинските съветници на ГЕРБ. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова, която към този момент заяви и че в листата им влиза и арх. Ивайло Петков.

Фандъкова, дружно с акад. Петров и зам.-кметът по опазване на здравето, финанси и превоз доцент Дончо Барбалов и други посетиха реновираната клиника по „ Ендоскопска и Обща хирургия на Първа градска болница, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Смятам, че мога да оказа помощ най-малко със съвет в случай че не с друго. Смятам, че общинското опазване на здравето се развива в вярна посока и с още малко поддръжка може да реализира огромни триумфи. Няколко плана могат да тръгнат от тук. Според мен електронизацията и дигитализацията на опазването на здравето е една задача пред нашата здравна система, която се възприема сносно от настоящия екип на Министерството на опазване на здравето, съобщи акад. Петров, акцентирайки претекстовете си да влезе в борбата за общински съветници и добави, че дигитализацията може да стане факт в къси периоди.

Попитан дали лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения, медикът сподели, че това не играе толкоз значима роля и разясни, че такава е европейската процедура.

„ Това не считам, че ще донесе нещо в допълнение като изгода. Не виждам какво би трансформирало, в случай че те не са търговски сдружения. Ние имаме началото на една хибридна система, сходна на френската, където държавните, общинските и частни лечебни заведения са част от общата здравна система. Това е добър модел, който обаче би трябвало да бъде усъвършенстван “, разяснява той.

Според него са нужни повече средства в системата, с цел да има по-голямо развиване и въвеждане на съвременни методики на работа, само че е належащо и въвеждане на обединен надзор върху изразходването на средствата.

Сърдечният доктор е безапелационен, че е значимо да се вкарат и нови механизми на финансиране като да вземем за пример – в допълнение здравно обезпечаване или здравно обезпечаване.

„ То и в този момент е за сметка на пациентите. В момента е безредно и дивашко. В момента на всеки един от нас се постанова да доплащаме от джоба си. Принципът на взаимност, който беше залегнал изначален принцип на българското опазване на здравето, при образуването на здравната каса е напълно нарушен. Трябва да има усъвършенстване и да се резервира солидарният модел благодарение на спомагателни здравни вноски. Най-рационално е те да се поделят сред работодателя, страната и пациента. Това ще понижи тежестта на пациентите “, изясни акад. Петров.

Той разяснява още, че е срещу лечебните заведения да се разделят на общински, държавни и частни, тъй като всички те са част от здравната система и изразходват един и същи публичен запас.

„ В частните лечебни заведения има извънредно бързо и добре разрастващи се съвременни методики, които могат да бъдат прилагани сполучливо, както в държавните, по този начин и в общинските лечебни заведения. Колаборацията сред тези три вида болнични заведения би трябвало да бъде задача номер едно. По импровизиран механизъм такава съществува сред доста лечебни заведения “, акцентира медицинският експерт.

От своя страна кметът Фандъкова сподели, че до момента в който в другите градове на страната се закриват общински лечебни заведения, то в София общинското опазване на здравето е избавено.

„ Първите години ни се наложи да спасяваме общинските лечебни заведения. Те бяха включени в здравния холдинг и част от тях приготвени за приватизация. Ние ги подкрепихме, намерихме положителни шефове и екипи и последователно да почистваме отговорностите им, тъй като те на процедура бяха във банкрут. 55 млн. лв. сме вложили в общинското опазване на здравето единствено за последните 4 години. Това са средства за вложения, поправки, съоръжение и средства за дофинансиране за действия, които не се поемат от здравната каса “, уточни Фандъкова и добави, че единствено през тази година общината е вложила над 600 000 лева за ремонт и съоръжение в Първа градска болница.

Тя сподели, че са създали стратегия за поетапната рационализация както на общинските лечебни заведения, по този начин и на ДКЦ-тата, някогашните поликлиники.

Стана ясно още, че се чакат девет нови ехографа за доболнична помощ.

По думите на шефа на болничното заведение проф. Цветомир Димитров уточни, че когато поел болничното заведение, тя е имала отговорности от 8 млн. лева

„ Сега за нас е най-важно да вдигнем заплатите на нашите медицински експерти. Може би още от другия месец. Планираме нарастването да е с най-малко 10% “, съобщи шефът на болничното заведение. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР