Сърбия води преговори с Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация Росатом

...
Сърбия води преговори с Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация Росатом
Коментари Харесай

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

Сърбия води договаряния с Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация " Росатом " за построяването на център за нуклеарни проучвания в страната. Това обявиха от държавната пресслужба в Белград, написа SeeNews.

Западната ни прилежаща приготвя съглашение с " Росатом " за план за стартирането на най-модерния център за нуклеарни проучвания в Югоизточна Европа. По думите на министъра без портфейл, който дава отговор за нововъведенията в страната, активността на центъра ще бъде съсредоточена в областите на медицината, селското стопанство, индустрията и създаването на нови материали.

" Възстановявайки съдействието си с " Росатом " след 30 години, ние още веднъж ще повишим научния си потенциал в региона на нуклеарните технологии благодарение на най-хубавите съветски технологии и опит, които ще бъдат налични за нас в бъдеще.

През месец януари съветската нуклеарна корпорация подписа съглашение за съдействие със Сърбия, съгласно което страните ще извършват взаимни планове в региона на нуклеарната енергетика.

Споразумението планува Сърбия и Русия да си сътрудничат за основаването и подобряването на нуклеарната енергийна инфраструктура в Сърбия, за проектирането, построяването и модернизирането на проучвателен нуклеарен реактор, както и за развиване на нуклеарната медицина.

Спрямо доворката страните ще се стремят да осъществят и фундаментални и приложни проучвания в региона на нуклеарната енергетика.

На 23 март тази година Сърбия стана част от Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР