Сърбия гласува днес на предсрочни парламентарни избори. Шест и половина

...
Сърбия гласува днес на предсрочни парламентарни избори. Шест и половина
Коментари Харесай

51% активност на вота в Сърбия, резултатите са непредвидими и след края на изборния ден

Сърбия гласоподава през днешния ден на предварителни парламентарни избори. Шест и половина милиона сърби вземат решение кои да бъдат новите 250 депутати в Скупщината. В 65 общини гласоподаваха и за локална власт.

51% е изборната интензивност директно след края на изборния ден, съобщи Българска национална телевизия.

Тези избори са изцяло непредвидими. Борбата за кметството в Белград ще бъде кбючова - тук се чака евентуално да влезе нов кмет, който няма да е от ръководещата партия. В изборния ден избухна и голям скандал - самостоятелни медии снимаха по какъв начин гласоподаватели от сръбската част в Босна и Херцеговина идват да гласоподават.

Парламентарните и локални избори през днешния ден в Сърбия имат темперамент на референдум за ръководството на партията на президента Александър Вучич след серията от всеобщи убийства в западната ни съседка от началото на май. 7 месеца по-късно Сърбия е изправена пред изборните урни в търсене на решения. 6 милиона и 600 хиляди гласоподаватели сред които и 16 малцинства, в това число и българското гласоподават с бюлетини отпечатани на 29 езика. След като гласоподава президентът Александър Вучич предвижда, че ще има безусловно болшинство в Скупщината.

" Вярвам, че изборната листа " Сърбия не би трябвало да стопира " ще има съвсем безусловно или безусловно болшинство. Мисля, че това е значимо изискване страната да продължи по пътя на просперитета и триумфа. " - сподели той.

Политическият сътрудник на Вучич, водач на сръбските социалисти и министър на външните работи Ивица Дачич счита себе си за предстоящ министър председател.

Според водача на опозиционната " Партия за независимост и правдивост " и главен опоненнт на президента Вучич - Драган Джилас, измененията в страната към този момент са почнали:

" Хората са решени да живеят в страна без неустановеност, да живеят обикновено, без престъпност и корупция, без скок на цените, да има страна, която ще влага в образованието и опазването на здравето, от която младежите няма да си тръгнат. Нищо не може да спре това. "

Основният въпрос за сърбите при започване на дълга изборна нощ, е един - ще резервира ли партията на президента Александър Вучич властта си след 10-годишно ръководство. Дори да бъде победител след вота, партията на Вучич и съдружните им сътрудници може и да не могат да сформират държавно управление, което би изправило страната пред каскада от избори, а районните въпроси като признаването на Косово ще продължат да бъде проблем за стабилността в Западните Балкани и интеграцията им
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР