Сърбия днес отбелязва 21 години от убийството на своя първи

...
Сърбия днес отбелязва 21 години от убийството на своя първи
Коментари Харесай

21 години от убийството на първия демократично избран сръбски премиер Зоран Джинджич

Сърбия през днешния ден отбелязва 21 години от убийството на своя първи демократично определен министър председател Зоран Джинджич, който беше движеща мощ зад свалянето на югославския деспот и военнопрестъпник Слободан Милошевич, съобщи БГНЕС.


На 12 март 2003 година на 50-годишна възраст Джинджич беше погубен в Белград от снайперист от ултранационалистическа специфична полицейска част към Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

Целта на убийството беше прекъсване задействането на амбициозната му стратегия за промени, целяща да приближи страната му към Европа.

Джинджич, който е мъдрец по обучение, влиза в политиката още от младежките си години. Той е мозъкът на националния протест, който през октомври 2000 година докара до свалянето от власт на Милошевич.


Неговото държавно управление се сблъска с две огромни трудности - съдействието с Международния арбитражен съд за военни закононарушения в Хага и казуса с Косово, по това време сръбска провинция, обитаема най-вече с албанци, стремяща се към самостоятелност.

Зоран Джинджич не е доста известен по време на мандата си поради мъчителните промени, които би трябвало да приложи, основно решението му да арестува и съобщи диктатора Слободан Милошевич на Трибунала в Хага през 2001 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР