Саръкая е римска баня в окръг Йозгат, Централна Турция, построена

...
Саръкая е римска баня в окръг Йозгат, Централна Турция, построена
Коментари Харесай

Уникална римска баня крие тайна за царска дъщеря

" Саръкая " е римска баня в окръг Йозгат, Централна Турция, издигната преди близо 2000 година. Тя ще бъде отворена за визити за туристи на 15 август, заяви в профила си в Туитър валията на окръг Йозгат Зия Гьокалп.

В момента не престават последните действия по възстановяване на обекта. В региона се правят и археологически разкопки.
-->
Проектът за възстановяване на римската баня е стартират под управлението на Дирекцията на музеите през 2022 година Обектът е известен с басейните с минерална вода, които дават опция за плуване даже през зима. Водата доближава температура от 50 градуса по Целзий.

В рамките на плана ще има и пазар за локални артикули, кафене, както и зони за разходка, сподели Зия Полат.

Каним всички ценители на природата и на историята да посетят Йозгат, намиращ се „ в сърцето на Турция “, добави валията на окръга.

Местните поданици и туристи от целия свят ще имат опцията да употребяват огромния минерален басейн, както и по-малките басейни, употребени от хората преди съвсем 2000 години. Още тогава огромният басейн е бил посещаван от всички жители, до момента в който няколкото дребни басейна са били частни и са били употребявани единствено от по-заможните хора. Големият термален басейн е с размери 23x12,80 м и дълбочина 1,34 м.

След основаването на Република Турция през 1923 година този район е траял да бъде известен с минералните си води. Последното име, с което е известно мястото, е " Саръкая ".

Миналата година за малко минералната вода изчезна заради горещото и изсъхнало време в региона. Проблемът тормози съществено хората в окръг Йозгат.

Римската баня " Саръкая " (Жълтата скала) или Банята на царската щерка (Kral Kızı Hamamı) е включена в Предварителния лист на ЮНЕСКО през 2018 година Тя се намира в квартал Каплъджалар (Kaplıcalar Mahallesi, което значи Квартал на термалните извори, в град Саръкая). Древното име на римската баня " Саръкая " е било Basilica Therma (Aqua Sarvenae).

Римската баня е ситуирана в центъра на град Саръкая на платото Бозок в северната част на Централен Анадол. Намира се на 1170 м над морското ниво. Причината, заради която градът е ситуиран навръх това място, е термалният и лековит извор, който тече от антични времена до през днешния ден. Римската баня, издигната през II в. сл. Хр., е била употребена непрестанно, в това число от ранени при борби бойци за по-бързото им възобновяване.

Древният град имал известност на значим спа център. Римският град е бил отчасти опустошен от земетресение.

Известни са няколко митове, свързани с Римската баня, измежду които преданието за царската щерка.

Според тази легенда дъщерята на един от арменските царе в Кайсери страдала от нелечима болест. Царят водил щерка си при доста лекари и направил всичко допустимо за лекуването й, само че никой от лекарите не разкрил уместно лекуване. Тя страдала от ревматизъм, а заболяването на момичето се влошавала с всеки минал ден. Царят чул за място, където трябвало да има лечебна тиня и гореща вода. Той изпратил момичето на това място. Не след дълго се появил позитивен резултат и положението на момичето траяло да се усъвършенства всекидневно, като след известно време то било изцяло излекувано от горещата вода. Благодарният татко поръчал да се построи внушителна баня към извора. Около тази баня последователно бил основан нов град, наименуван на името на царската щерка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР