Сапьори без защитно облекло и униформен с цигара в близост

...
Сапьори без защитно облекло и униформен с цигара в близост
Коментари Харесай

Сапьор без защитно облекло и с цигара - по правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?

Сапьори без защитно облекло и еднообразен с цигара наоколо до дрона-бомба. Този кадър от Тюленово провокира голям брой въпроси и неразбиране. Оказва се, че екипът е от военно-морските сили и е унищожавал рискови муниции и различен път.
Прочетете още
Кадрите с обезвреждането на арсенал, прикован към дрон изплувал на скалите в Тюленово, провокираха вълна от мнения. На първо място спазени ли са разпоредбите за сигурност. Според инженер Александър Лачев, който е някогашен сапьор, откритият снаряд не е толкоз заплашителен самичък по себе си. Но методът, по който е отработен сигнала, буди неразбиране и са налице съществени пропуски.

" Най-елементарното нещо. Влизаш във вода. Няма една избавителна жилетка, обикновено нещо ", сподели Лачев, представен от Българска национална телевизия.

Според някогашния сапьор сходна задача не изисква тежко защитно облекло, само че това не значи, че не би трябвало да има на терен най-малко избавителна жилетка, неопрен и подобаващи обувки, които да не се плъзгат по камъните.

" Нямам визия какво е облеклото на този човек с потника, който се опитваше нещо да прави, аматьорска работа. Ами в случай че беше бутнал дрона, да се обърне този снаряд, да удари капсулата в скалата... Щеше да взриви себе си, всички сеирджии в близост. Аз какво бих направил - аз бих отделил снаряда, бих го сложил в един чувал с пясък и в случай че е допустимо с лебедка от брега ", изясни Александър Лачев

Тежкото защитно облекло на сапьора се състои от няколко съставния елемент и има за цел да защищава от въздействието на ударната вълна и осколките. То включва защитни панели, които покриват цялото тяло, също така вътрешен костюм осигуряващ химическа отбрана, защитна каска с комплект визьори. Най-често на терен се влиза по този метод, когато става въпрос за самоделно взривно устройство.

" Когато не се знае какъв е боеприпасът и не знаем какво е взривното вещество и какво може да последва тогава отбраната би трябвало да е най-голяма. Тогава военните и специалистите на запад са измислили дори роботи. С елементарни облекла, с камуфлажно облекло бойците придвижват тези снаряди, служащите в заводите ги придвижват умерено. Тези снаряди се транспортират в едни дървени рамкови касети, които защищават единствено детонатора да не се взриви ", сподели още някогашният сапьор.

Изпитанията демонстрират, че тежкото защитно облекло може да обезпечи надеждна отбрана против ударна вълна при взривяване на заряд, симулиращ мина с 240 грама тротилов еквивалент от разстояние половин метър.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР