Сапунената гъба може да чуете и под наименованието Сапуненка. Среща

...
Сапунената гъба може да чуете и под наименованието Сапуненка. Среща
Коментари Харесай

Неядливите гъби: Сапунена гъба

Сапунената гъба може да чуете и под наименованието Сапуненка. Среща се по високите елементи на планините, широколистните и иглолистни гори и също по този начин в низините. Най-често може да се натъкнете на Сапуненка в края на лятото - август, септември.

Този тип гъба е неядлив и може да провокира стомашни проблеми при консумация.

Гуглата и има в началото звездовидна форма, която в следствие става съвсем плоска. Диаметъра ѝ е към 12 см. Отгоре тя е лъскава и гладка.

Цветът ѝ не е тъкмо избран и единствен - среща се червеникаво-кафяво, светлосиво, зеленикаво, сиво-кафяво или жълтеникаво. Въпреки множеството цветови вариация това, което е еднообразно при всички представители на този тип гъба, е, че периферията на гуглата е по-светла и към центъра цветът става кондензиран. При по-млади гъби ръба е подвит и в следствие се изправя, а на него могат да се виждат тъмни, кръгли петънца близо.

Пънчето е с цилиндрична форма и доближава 10 см височина. Влакнесто е и цветът му е бяло-сивкав, а в редки случаи при основата розовее.

На усет сапунената гъба е напълно леко горчива, само че миризмата ѝ е присъща и прилича домакински сапун. Именно отличителната миризма може да ви послужи като ориентир, който ви предизвестява да стоите надалеч от тази гъба. При разчупване или при пострадване на гъбата се вижда, че месото ѝ е с розовеещ цвят.

Най-често срещаните представители на този тип са:

- Tricholoma saponaceum var. saponaceum - гугла в сиво-кафяво-зеленикав цвят и липса на люспи;

- Tricholoma saponaceum var. squamosum - гугла в тъмносиво-кафеникав цвят и тъмносиви елементарно забележими люспи;

- Tricholoma saponaceum var. lavedanum - напукана гугла в червеникаво-кафявата гама и неясно, безпрепятствено пънче.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР