Съпругата на украинския президент Олена Зеленска отказа поканата на президента

...
Съпругата на украинския президент Олена Зеленска отказа поканата на президента
Коментари Харесай

Олена Зеленска отказала поканата за речта на Байдън в Конгреса - не искала да седи до Навалная

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска отхвърли поканата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да участва на годишната му тирада за положението на Съюза пред Сената и Камарата на представителите на 7 март. Това заяви " Вашингтон пост ", представен от ТАСС и " Гласове ".

Според изданието било планувано Зеленска да седне до вдовицата на Алексей Навални, Юлия. Както означават източниците на вестника, „ вероятното наличие на Навалная провокира дискомфорт измежду украинците “. Както се разяснява в публикацията, това се дължи на изказванията на Алексей Навални за Крим.

Сътрудник на Белия дом сподели пред кореспонденти, че решението на Зеленска евентуално се дължи на „ несъответствия с графика “. Както посочи служителят, проектите за разположението на гостите били приключени напълно неотдавна.

Според различен източник на изданието измежду американските длъжностни лица, решението на Зеленска да откаже поканата се дължи и на нежеланието на украинското управление „ да бъде считано за прекомерно тясно обвързвано с Байдън “. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не желае „ по-нататъшно политизиране “ на въпроса за даването на американска военна помощ на Киев, се споделя в материала.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели на брифинг по-рано, че Байдън е поканил Навалная на речта си, само че тя няма да може да участва.

Според конституцията на Съединени американски щати президентът е задължен " понякога да дава на Конгреса информация по отношение на положението на страната ". По предписание американските президенти употребяват тези послания, с цел да очертаят предпочитаните области на своята вътрешна и външна политика. Основната част от речта обичайно е отдадена на икономическата обстановка. Външнополитическите въпроси по предписание не заемат най-важното място в годишните послания на държавните глави, показва ТАСС.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР