Съпругата на османския завоевател Сюлейман Великолепната, украинката Александра (според някои

...
Съпругата на османския завоевател Сюлейман Великолепната, украинката Александра (според някои
Коментари Харесай

5 прелюбопитни факта за Роксолана (Хюррем Султан)

Съпругата на османския поробител Сюлейман Великолепната, украинката Александра (според някои Анастасия), е една от най-влиятелните дами на своята ера.
Коя е тя в реалност?
На Запад я назовават Роксолана(по името на област в тогавашните украински земи). Става известна в Европа като прелестната брачна половинка на могъщия турски султан. Тя е първата, на която е разрешено да участва при банкет на дипломати, както и да води политическа преписка. Дори се твърди, че й било позволено да е с намерено лице пред непознатите посланици.
Всъщност Роксолана е название, което се давало на славянските робини в границите на Османската империя.
Истинското име на Хюррем, обещано при кръщението, остава незнайно.

Най-вероятно е щерка на православен духовник, пристигнал от Рогатина (Западна Украйна). Бива отвлечена от татари и предадена на пазара за плебеи в Истанбул.
В харема, бъдещата султанка приема исляма и й дават името Хюррем (Смеещата се, Веселата).
Според някои сведения самият султан е дал името на своята наложница, впечатлен от способността й да го разсмива. Тя съумява да се наложи над дотогавашната фаворитка на султана Махидевран като последната губи властта си в двореца.
Александра не е първата и последна робиня, която влиза в султанския харем и става обичана жена, само че е от дребното, които съумяват да станат законна брачна половинка на владетеля. Има доста клюки за това по какъв начин е съумяла. Нека да разберем кои от тях са правилни!

1. Кървава стопанка или любяща брачна половинка
В непокътната преписка сред нея и Сюлейман личи острият й разум, необятни възгледи и образование( което сама се е погрижила да получи). Несъмнено тя е имала тъничък нюх за политика и е била първата, която очевидно се е намесвала в делата на империята.
Тя будела боязън, злоба и злоба поради безспорните си управнически качества.
Но най-голямото и значимо достижение е,че съумяла да запази любовта си със Сюлейман.
До последния си мирис, тя била предана на мъжа си, обичала го и му се възхищавала.

2. Заради Роксолана, Сюлейман нарушава за пръв път вековната традиция, съгласно която владетелите не се женят за наложниците си. Влюбеният в султана освен се оженил за своята робиня, само че и дал независимост си.
Това събитие провокира същински скандал!
3. Мразена в двора, била необятно тачена от елементарните хора. По нейна самодейност и с нейни средства са изграждаени няколко значими публични здания в Мека и Йерусалим;
тя е и първата, направила подаяние за построяването на джамия в Истанбул. Под нейно опекунство се строят учебни заведения, лечебници, лечебни заведения, бани и публични кухни за изхранване на бедните.

4. Хюррем ражда четирима сина на султана и една щерка Михримах Султан, макар че, съгласно обичая, една жена султан може да роди единствено едно мъжко дете, по-късно получава почетна „ оставка “ от леглото на владетеля и е ангажирана само с наследниците. Но не и в този случай! Заради нея, султанът не запомнил „ свещеното си право ” да има други деца от други дами.
5. По традиция майката придружавала възрастния принц в провинцията, където наследникът придобил уменията на управленец. Роксолана постоянно обаче оставала в Истанбул, покрай брачна половинка си. Неговата обвързаност остава и след гибелта й. Когато Хюррем умира (или от продължителна болест, или от отрова), безутешният й брачен партньор й заповядва тя да бъде заровена в джамията „ Сюлеймание “, особено издигната, с цел да може след неговата гибел да е постоянно до обичаната си брачна половинка.
Истината е,че Хюррем е била една изключителна жена, която с изключение на красива осанка, е имала скъпото умеене да стане и да остане единствена за своя брачен партньор посредством своя разум, мъдрост и обич.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР